OLJE OG GASS

Dette er Enis plan B for Goliat

Fortalte analytikere om mulighetene.

Dersom Eni utsetter avreisen for Goliat fra Sør-Korea til januar, så kan det være en helt ferdig FPSO som ankommer norsk farvann. Dette kom frem under en analytikerkonferanse i forrige uke.
Dersom Eni utsetter avreisen for Goliat fra Sør-Korea til januar, så kan det være en helt ferdig FPSO som ankommer norsk farvann. Dette kom frem under en analytikerkonferanse i forrige uke. Bilde: Eni Norge
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
8. mai 2014 - 08:39

Tiden holder på å renne ut for Enis plan om å starte produksjonen på Goliat-feltet i slutten av 2014.

Den offisielle planen er at den flytende produksjonsenheten til prestisjeprosjektet i Barentshavet skal seile ut om kort tid fra Hyundai-verftet i Sør-Korea.

Ledelsen i Eni fortalte imidlertid nylig at de har mulighet til å seile ut den flytende produksjonsenheten fra verftet i Sør-Korea i januar 2015.

Det kom frem under en analytikerkonferanse i forbindelse med Enis resultatfremleggelse for 1. kvartal i forrige uke.

Les også: Goliat: «Svak produktivitet og lav ukentlig fremgang»

Jobber for juni

Under analytikerkonferansen ble Eni spurt om de fremdeles er i rute for å rekke oppstart på Goliat-feltet i løpet av 2014.

Claudio Descalzi, operasjonsdirektør i Eni, svarte at de fremdeles jobber for å rekke utseiling i løpet av juni. Samtidig fortalte han at de har mulighet til å seile ut Goliat i januar 2015 og at dersom de gjør dette vil FPSO-en være helt ferdig.

Det fremgår i en transkripsjon fra analysehuset Seeking Alpha og i et opptak som er publisert av Eni (etter 13:30).

Les også: Goliat får et av industriens sikreste lossesystem

Ny plan

I går skrev offshore.no at Eni holder på å revidere Goliat-prosjektet og at de snart kommer til å legge frem en ny plan.

Dette bekrefter kommunikasjonssjef i Eni, Andreas Wulff, for Teknisk Ukeblad. Han er dog svært knapp på informasjon.

– Vi jobber med en revidert plan, men jeg kan av naturlige årsaker ikke si hva dette innebærer før planen er ferdig revidert.

– Betyr dette at Goliat seiler fra Korea senere enn planlagt?

– Det kan jeg ikke gå inn på før den reviderte planen er ferdig, sier han.

Wulff lover at de kommer med ny informasjon når den nye planen er klar.

Les også: Etter 16,5 millioner arbeidstimer er hissige Gudrun i produksjon

To valg

Operasjonsdirektøren var imidlertid langt mer åpen rundt selskapet muligheter under analytikerkonferansen i forrige uke.

– Kontraktsmessig har vi to muligheter. Vi har kontrahert for det første vinduet med utseiling i juni, og vi har et andre vindu ved slutten av året, i januar. Så hva er forskjellen? spurte han.

– Forskjellen er at dersom vi seiler ut i juni, så kommer vi frem i midten av oktober og må sluttføre ferdigstillelsen, fortalte han.

For å ferdigstille flyteren må Eni da bruke et flotell.

– Dersom vi seiler ut i januar, vil vi seile ut en ferdig FPSO. Og den vil komme frem i februar - mars, fortalte han analytikerne.

Operasjonsdirektøren oppsummerte med å si at forskjellen mellom de to ulike scenarioene for utseiling, kun er oppstart noen få måneder senere.

Ny kostnadssprekk?

Oljeanalytiker i DNB Markets, Helge Andre Martinsen, sier at dette mest sannsynlig er en indikasjon på at Goliat-prosjektet er ytterligere forsinket. Og det betyr mest sannsynlig at det kommer enda en kostnadssprekk.

– Dette er nok et tegn på en forsinkelse. Dette henger ofte også tett sammen med økte kostnader, sier Martinsen.

Han venter på en offisiell statement fra selskapet, og sier at når Eni eventuelt går ut med en ny plan, så vil de være helt sikre på at de ikke gjør noe feil nok en gang.

– Det er jo mange, både analytikere og media, som har belyst dette tidligere. Sånn sett er det jo ingen hemmelighet. Men når de kommer med en statement, forventer jeg at de er helt sikre på at de ikke går i baret en gang til, og at de har en klar formening om hvilket kvartal de kan starte opp, sier Martinsen.

Les også:

Denne monsterkatamaranen skal løfte Yme på åtte sekunder

Disse oljefeltene er størst i verden  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.