MOBIL

Dette er de nye Google-smartklokkene

Slik skal Android kuppe håndleddet ditt.

Smartklokker med Android Wear lar deg sjekke varsler uten å plukke ut mobilen, og har talestyring.
Smartklokker med Android Wear lar deg sjekke varsler uten å plukke ut mobilen, og har talestyring. Bilde: Google
Marius ValleMarius ValleJournalist
26. juni 2014 - 12:25

Under gårsdagens Google IO slapp Google nyheter om de kommende smartklokkene på Android Wear-plattformen.

LES MER: Googles nye Android skal være overalt

Android Wear er i stor grad basert på Google Now-tjenesten som du blant annet finner på Android-telefoner. Tanken bak Google Now er å gi deg informasjon du trenger uten at du selv må søke den opp. Dersom du for eksempel har søkt på kjøreruter til et sted, kan Google Now senere varsle deg om hvor lang tid det vil ta å komme seg dit basert på trafikkinformasjon.

Klokkene basert på Android Wear har imidlertid flere muligheter. Du kan svare på meldinger, søke på nettet og mye annet ved å prate til klokken. Brukeren trenger bare å si «OK Google», så lytter den.

Plattformen støtter også en rekke sensorer, slik at klokkene kan ha skritteller og pulsmåler. Dermed er dette en plattform produsenter av treningsutstyr kan ta i bruk. De kan nemlig også utvikle apper for klokken.

LES OGSÅ: Google lanserer operativsystem for klokker

Appene på mobilen

Google har dog en annen tilnærming til håndleddscomputere enn Samsung. Mens sistnevntes klokker har mulighet for å kjøre egne apper og har en appbutikk satt opp for dette formålet, har Google valgt å plassere appene på telefonen din.

Det betyr at appene dine kan vise informasjon på klokken, uten at du trenger å intallere noe på klokken i tillegg. Støtter appen din Android Wear, så vil den automatisk installere det som trengs på klokken uten at du trenger å foreta deg noe.

Smartklokker med Google Wear er allerede lagt ut for salg.
Smartklokker med Google Wear er allerede lagt ut for salg. Google
I praksis vil du kunne se varsler, men også håndtere disse på klokken. Om en app for eksempel foreslår at du prøver ut en restaurant i nærheten, kan klokken din navigere deg dit ved hjelp av Google Maps. Du trenger ikke å plukke telefonen ut av lomma i det hele tatt.

Det ser altså ut til å være mer enn nok av muligheter her. Klokkene skal fungere med telefoner som kjører Android 4.3 eller nyere.

LES OGSÅ: Googles nye Android skal være overalt

Disse klokkene kommer med Android Wear

LG og Motorola var de første til å lansere Wear-baserte smartklokker. Dette gjorde de allerede da Wear-plattformen ble lansert for tre måneder siden.

Samsung, som har satset på sin egen smarttelefonplattform, vil også være med på leken. I går lanserte de smartklokken Samsung Gear Live.

De to første produktene som kommer i salg er Samsung Gear Live og LG G Watch. Motorolas Moto360 kommer i salg senere i år. Alle er vanntette.

Fra venstre: Samsung Gear Live, LG G Watch og Motorola Moto360.
Fra venstre: Samsung Gear Live, LG G Watch og Motorola Moto360. Samsung, LG, Motorola
Samsung Gear Live har en 1,63 tommers skjerm med 320 x 320 pikslers oppløsning. Den veier 59 gram, og har et batteri med en kapasitet på 300 mAh. Det skal sørge for en dags bruk av klokken. Ikke all verden med andre ord. Denne klokken har imidlertid pulsmåler innebygget.

LG G Watch har 1,65 tommers skjerm med 280 x 280 pikslers oppløsing. Den veier 63 gram, og har batteri på 400 mAh. Også denne må lades daglig. Klokken har ikke pulsmåler.

Motorola Moto360 er den eneste klokken med rund skjerm. Den ser dermed mer ut som et tradisjonelt armbåndsur. Skjermoppløsning og slikt er ikke kjent, men det skal være en OLED-skjerm. Hvor lang batteritid den har er ikke kjent, men den lades trådløst. Altså er det bare å legge klokken på en ladeplate for å lade den. Den skal komme i salg i løpet av sommeren.

Gear Live koster 199 USD (ca 1220 kroner), mens G Watch koster 229 USD (ca 1400 kroner). Ifølge Google er det flere klokker på vei.

Til Norge?

Så er det store spørsmålet når klokker med Android Wear kommer til Norge. Foreløpig er dette litt i det blå. Klokkene er til salgs via Google Play i 12 land, og Norge er ikke på listen. Gear Live skal ifølge Samsung ikke komme i salg i Norden i det hele tatt. LGs G Watch er heller ikke planlagt solgt i Norge, forteller LG oss.

Du kan lese mer om Android Wear på Android.com.

LES OGSÅ:

Lag din egen VR-brille i papp

Googles nye Android skal være overalt

Her er aktivitetsmåleren som også er en lekker, sveitsisk klokke

Microsoft lanserer Android-mobil

Sylskarp skjerm og kamera med laserfokus  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.