OLJE OG GASS

Dette er de 10 rikeste i oljebransjen

Én nordmann på lista.

NOK DOLLARS: En av de rikeste menneskene i olje- og gassbransjen bor i verdens dyreste hus, mens en annen har verdens største samling med Fabergé-egg.
NOK DOLLARS: En av de rikeste menneskene i olje- og gassbransjen bor i verdens dyreste hus, mens en annen har verdens største samling med Fabergé-egg.
24. juni 2014 - 10:10

Til tross for store kostnadsutfordringer i oljebransjen, er det fremdeles nok til champagne og kanapeer for de aller rikeste lederne.

En dem bor også i verdens dyreste hus, mens en annen har verdens største samling med Fabergé-egg.

Nettstedet Oil and Gas IQ publiserte nylig en liste som viser hvem som er rikest i bransjen. Én nordmann har sneket seg inn på topp ti.

Her er den komplette listen i skrivende stunds dollarkurs:

1. Mukesh Ambani (57), 150 milliarder kroner.

Indias rikeste mann er styreleder og sjef i Reliance Industries i India. Han bor sammen med sin kone og parets tre barn i Antilia, et 27 etasjers hus i Mumbai som har en verdi på seks milliarder kroner. Det skal etter sigende være verdens dyreste hus.

Ambani er vegetarianer og dyreelsker og har derfor nektet et av underselskapene sine å selge ikke-vegetariske produkter. Han eier også cricketlaget Mumbai Indians.    

2. Leonard Blavatnik (56), 123 milliarder kroner.

Bygde opp Renova Investments sammen med Viktor Vekselberg, som er på femteplass på denne listen. Dette ble senere fusjonert sammen med Mikhail Fridmans (fjerdeplass på listen) Alfa Group til AAR.

De tre solgte senere ut sin eierandel i selskapet TNK-BP til russiske Rosneft, noe som ga ham pene 42 milliarder kroner rett i lomma.

Blavatnik har en større eierandel i kjemikaliegiganten Lyondellbasell, og er også kjent som en stor investor i digitale medietjenester. Han har eierinteresser i blant annet Deezer, Spotify og Beats Music, mens han i 2011 kjøpte Warner Music for 20 milliarder kroner.

Blavatnik er gift, har fire barn og bor i London. Han er opprinnelig fra Ukraina, men er nå amerikansk statsborger.

Les også: Disse sjefene tjener aller best

3.  Gina Rinehart (60), 108 milliarder kroner.

Er en av Australias rikeste personer. Etter en 14 år lang og bitter rettsak mot stemoren sin, arvet hun i 1992 hele formuen sin fra faren Lang Hancock, som drev et gruveselskap.

Hun har blant annet brukt pengene sine på å investere i mediebedriftene Ten Network Holdings og Fairfax Media, og er nå i gang med en 44 milliarders-utvikling av en av verdens største jernmalm-gruver.

Hennes selskap Hancock Prospecting er også på vei inn i olje og gass.

Rinehart bor i solfylte Perth på vestkysten av Australia sammen med sine fire barn. Hun skal etter sigende bli den første personen som er verdt over 600 milliarder, skriver Oil and Gas IQ.

4. Mikhail Fridman (50), 107 milliarder kroner.    

Samarbeidet med andremann på denne listen ga Fridman 31 milliarder kroner i lomma da selskapet TNK-BP ble solgt til Rosneft.

Han er styreformann i TNK-BP og Alfa Group og er styremedlem i verdens sjette største mobiltelefonoperatør, Vimpelcom.

Russeren bor i Moskva og har fire barn.

Den russiske oligarken Mikhail Fridman.
Den russiske oligarken Mikhail Fridman.

5. Viktor Vekselberg (57), 106 milliarder kroner.

Vekselberg eier russiske Renova Group, selskapet han bygde opp sammen med andremann på denne listen, Leonard Blavatnik. I den nevnte handelen med Rosneft tjente han 42 milliarder kroner.

Karrieren startet i Siberian-Urals Aluminium Company (SUAL), som senere ble fusjonert inn verdens største aluminiumsselskap Rusal.

Vekselberg kjøpte i 2004 ni Fabergé-egg fra Forbesfamilien for over 600 millioner kroner. Han har 15 av disse eggene, som gjør samlingen hans til verdens største.  

Russeren bor i Moskva sammen med sin kone og to barn.

Les også: Et av verdens største oljeprosjekter er i gang

6. Harold Hamm (68), 106 milliarder kroner

Amerikaneren Hamm, som ble født i Oklahoma som den yngste i en flokk på 13, startet sin karriere på en bensinstasjon i 1966.

Han ble senere administrerende direktør i Continental, og er en av pionerene i skiferoljeprosjektet Bakken i Montana og Nord-Dakota.

Her produseres det nå 150.000 fat hver dag. Hamm har fem barn og er skilt to ganger.

7. Mohammed Al Amoudi (67), 93 milliarder kroner

Al Amoudi startet sin karriere med eiendomsprosjekter i Saudi Arabia, men begynte senere å investere i oljeraffinerier i Sverige, Etiopia og Marokko. Han er også involvert i energiproduksjon utenfor kysten av Vest-Afrika.

Han eier de to selskapene Corral Petroleum Holdings og Midroc, og har en 70 prosents eierandel i National Oil Ethiopia. Til sammen sysselsetter disse selskapene 40.000 mennesker.

Han skal være den største utenlandske investoren i Sverige og Etiopia, og har også eierinteresser i selskaper som driver med alt fra sementproduksjon, jordbruk, hoteller, til sykehus og finans. Han eksporter også kaffebønner til Starbucks og teblader til Lipton.

Han er gift, bor i både Saudi Arabia og London og har, hold deg fast, åtte barn.

8. Leonid Mikhelson (58), 86 milliarder kroner.

Russiske Mikhelson er den største aksjonæren i naturgassprodusenten Novatek og har også eierinteresser i kjemikalieselskapet Sibur.

Han er glad i sport og er den største sponsoren til det russiske fotballforbundet. Han skal også prøve å få til et samarbeid med NBA for å gjøre basketball mer populært i hjemlandet.  

Han er gift, har ett barn og bort i Moskva.

Les også: Dette er verdens fem største oljefelt til havs

9. John Fredriksen (69), 85 milliarder kroner

På niendeplass finner vi altså den eneste nordmannen på listen. Nå er det kanskje ikke så mye norsk med mannen, ettersom han har kypriotisk pass og bor i London.

Han er verdens største tankskip-eier med sitt Frontline, som har 70 skip i sin flåte. Han fraktet blant annet olje under Irak- og Iran-krigene i sin tid.

Drillselskapet Seadrill gir alene utbytte på 2,4 milliarder kroner i året. Han har også eierinteresser i Marine Harvest, Golden Ocean Group og Deep Sea Supply.

Fredriksen er enkemann og har to døtre som er ventet å videreføre arven.

John Fredriksen
John Fredriksen

10. Gennady Timchenko (61), 85 milliarder kroner

Finsk-russiske Gennady Timchenko er sistemann på topp ti-listen. Han eier investeringsgruppen Volga Group og har eierinteresser i selskaper som driver med gass, transport og bygg. Han solgte seg også nylig ut av Gunvor Group, som er en av verdens største energitrader-selskaper.

Han er en ivrig sportsmann som har støttet spillere i Davis Cup, og sponset alt fra yachtkonkurranser til ishockeyklubber og sjakkmesterskap.

Timchenko har tre barn og bor i Genève i Sveits sammen med sin kone.

Les også:

Disse oljefeltene er størst i verden

Dette er verdens 11 største oljeselskaper

Yme-byggerne skal bygge ut et av verdens største oljefelt  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.