BYGG

Dette bygget produserer 4800 kWh i måneden

PLUSSBYGG: Hydros Wicona testsenter i Tyskland er selskapets første plussbygg: Et bygg som produserer mer energi enn det bruker.
PLUSSBYGG: Hydros Wicona testsenter i Tyskland er selskapets første plussbygg: Et bygg som produserer mer energi enn det bruker. Bilde: Mona Strande
Mona StrandeMona StrandeJournalist
23. sep. 2010 - 07:07

Wicona testsenter

  • Offisielt åpnet av Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg og daværende politisk rådgiver Jarand Felland i Olje- og energidepartementet 23. juni 2009.
  • Ligger i Bellenberg utenfor Ulm i Sør-Tyskland, mellom München og Stuttgart.
  • Er Hydro Building Systems' merkevare Wicona sitt senter for testing av aluminiumfasader. Dette omfatter alt fra fasader, vinduer og dører til solskjerming og solcellesystemer.
  • Den første bygningen i verden hvor Hydro Building Systems' fasadekonsept TEmotion er montert. Denne fasaden, som settes sammen av ulike elementer, har all teknologi integrert for å kunne være helt selvforsørget.
  • Skal ha et årlig energiforbruk på under 50 kWh per kvadratmeter. Det lave energiforbruket oppnås ved bruk av dobbeltfasader med integrerte løsninger for oppvarming, nedkjøling, ventilering og bruk av naturlig lys.
  • Byggets energiforbruk dekkes inn gjennom året ved hjelp av kraftproduksjon fra fasadens integrerte solceller og et avansert grunnvannsbasert varmepumpesystem for oppvarming og nedkjøling.

Siden Hydro startet målinger av energiproduksjon og -forbruk i deres testsenter i Tyskland i vår, har bygget produsert 27.000 kWh. Forbruket i samme periode har vært 6000 kWh.

Siden Hydro startet målinger av energiproduksjon og -forbruk i deres testsenter i Tyskland i vår, har bygget produsert 27.000 kWh. Forbruket i samme periode har vært 6000 kWh. FULLT MULIG: - Vårt testsenter viser at det er fullt mulig å bygge energinøytrale bygg med dagens teknologi, sier Lars Ringvold som leder Hydro Building Systems. Hydro

Energinøytralt eksempel

Det var i juni i fjor at Hydro Building Systems merkevare Wicona åpnet testsenteret for energieffektive fasadeløsninger i Bellenberg i Bayern. I mars i år startet energimålingene, og resultatene er positive: I de fem månedene Hydro har fullstendige målinger for, har bygget i snitt produsert over 4800 kWh i måneden.

– Bygninger utgjør 40 prosent av verdens energiforbruk. Dersom man skal løse klimaproblemene er man helt nødt til å gjøre noe med energiforbruket i bygninger. Testsenteret i Bellenberg viser at det er fullt ut mulig å bygge energinøytrale bygg med dagens teknologi, sier Lars Ringvold som leder Hydro Building Systems.

Selger til kraftnettet

Den høye produksjonen gjør at testsenteret nå leverer fornybar energi til tyske strømforbrukere. Bygget er koblet til det tyske kraftnettet, og har allerede solgt strøm for rundt 80.000 kroner.

– EU har besluttet at alle nye bygg skal produsere mer strøm fra fornybare energikilder enn sitt eget forbruk fra og med 2020. Dette gir store muligheter for Hydro, som allerede er en av Europas største leverandører av energieffektive aluminiumfasader med integrerte solcellesystemer, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg til Teknisk Ukeblad.

Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg foran Wicona Test Center, Bellenberg, Tyskland.
STORT MARKED: - EU har besluttet at alle nye bygg skal produsere mer strøm enn sitt eget forbruk fra og med 2020. Det gir store muligheter for våre fasadeløsninger med solcellesystemer, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg. Mona Strande

Spente på vinteren

Målingene så langt har kun pågått i sommermånedene, noe som kan gi et skjevt bilde av energibalansen for hele året. Mens testsenteret produserte 6200 kWh i toppmåneden juli, lå produksjonen mellom 3900 og 5000 kWh i de andre månedene med komplette målinger.

Nå er Hydro derfor veldig spente på hvordan forbruket vil stå i forhold til produksjon i vinter:

– Strømproduksjonen vil nok bli lavere enn om sommeren, men vi tror at bygget vil produsere en god del mer enn det bruker om vinteren også, sier informasjonssjef for byggsystemer i Hydro, Lars Nermoen.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.