ELBIL

Dette betyr statsbudsjettet for bilistene

Vi snakker med forsker Lasse Fridstrøm om hvordan bilmarkedet blir påvirket av statsbudsjettet.

Vi snakker med TØI-forsker Lasse Fridstrøm om hva statsbudsjettet har å si for bilmarkedet neste år.

Regjeringen la denne frem statsbudsjettet for 2022. Mange forventet at det ville kunne komme merverdiavgift på elbiler som koster over 600.000 kroner, men det er ikke foreslått.

Det er likevel en rekke andre små og store endringer, som særlig rammer ladbare biler. Ladbare hybrider må i 2022 ha minst 100 kilometer elektrisk rekkevidde for å få fullt fradrag i vektkomponenten. Betyr det i praksis at salget av ladbare hybrider vil stupe neste år?

For elbilene blir det nå full trafikkforsikringsavgift og omregistreringsavgift. Samtidig fjernes elbilfordelen ved kjøp av firmabil. 

For biler på fossilt drivstoff reduseres veibruksavgiften ved pumpa, men CO2-komponenten øker. 

I denne ukens utgave av Elbil – Teknisk Sett har vi pratet med Lasse Fridstrøm, forsker ved Transportøkonomisk Institutt, om hva endringene vil bety for bilkjøpere, bilsalget og CO2-utslippet.

TØI-forsker Lasse Fridstrøm er gjest i dagens episode.
TØI-forsker Lasse Fridstrøm er gjest i dagens episode. Bilde: Truls Tunmo
Les også

Elbil – Teknisk sett

I podkasten Elbil – Teknisk sett tar Teknisk Ukeblads journalister Mathias Klingenberg og Marius Valle opp ulike temaer knyttet til elbiler. Vi snakker om bilmodeller vi tester, intervjuer mennesker som jobber med elbil, og dykker ned i tekniske detaljer og konsepter.

Du kan forvente en upolert, entusiastisk podkast i uformelle settinger. Vi filmer alle podkastene, slik at du kan velge om du kun vil høre eller også se oss og bilene.

Vi er svært glade for alle tips og innspill: Kontakt gjerne Marius eller Mathias med kommentarer, kjeft, eller forslag til temaer og/eller intervjuer.

Elbil – Teknisk sett vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no.

Her finner du Elbil – Teknisk sett:

Vil du høre mer? Lytt også til vår ukentlige podkast Teknisk sett – Moberg & Valmot:

Hør også vår karrierepodkast Teknisk sett karriere, hvor Kjersti Flugstad Eriksen og Tuva Strøm Johannessen byr de på innsiktsfulle samtaler med spennende gjester om hvordan du kan utvikle deg som menneske i jobbhverdagen.

Her finner du Teknisk sett karriere:

Les også

Les mer om: