ENERGI

Det virkelig store potensialet for elsparing

Norge trenger masse ny elektrisk energi til alle de nye grønne formålene. Vi kan spare oss til en del av dem.

Vil spare strøm: Maria Justo Alonso er veldig opptatt av energieffektivisering i bygg. Det bør flere være.
Vil spare strøm: Maria Justo Alonso er veldig opptatt av energieffektivisering i bygg. Det bør flere være. Foto: Odd Richard Valmot
23. sep. 2021 - 20:00

Maria Justo Alonso har et doktorgradsprosjekt om behovstyrt ventilasjon og er veldig opptatt av energieffektivisering i bygg. Den norske bygningsmassen er en storforbruker av TWh som vi trenger til å elektrifisere fossile energibrukere som tog, industri og mye annet. Her er det veldig mange TWh å hente. Bare i næringsbygg burde det være mulig å spare inn energibruk for over tolv milliarder kroner i året. Én ting er oppvarming, men ventilasjon er et enormt energisluk i dag.

Veldig mye av energien vi bruker er til oppvarming, kjøling og ventilasjon av bygninger. I fjor var det totale energiforbruket i norske bygg hele 84 TWh. Den aller største forbrukeren var småhus hvor 66 prosent er eldre hus med stort behov for energieffektivisering. Boligblokker bruker langt mindre.

I snitt bruker norske husholdninger rundt 27 000 kWh. Det er mye varme til kråkene.

Teknisk Sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Elbil – Teknisk sett

TU har også startet podkast om elbiler. Elbil – Teknisk sett vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag, og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no.

Her finner du Elbil – Teknisk sett:

Høyskolelektor og foredragsholder Dag Inge Fjeld er gjest i Teknisk Setts påskespesial 2024. Her med to av sine favoritter, Bob Dylan og TNT.
Les også

– Sam Eyde var Norges Mick Jagger

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.