OLJE OG GASS

Det var bære eller briste for Luno 2-utbygging: Ny brønn viser at feltet inneholder mer olje enn antatt

Lundin oppjusterer ressursanslaget.

Avgrensingsbrønnen på Luno 2 er ferdig boret, og resultatene bekreftet  Lundins beregninger om hva slags ressurser som ligger i feltet.
Avgrensingsbrønnen på Luno 2 er ferdig boret, og resultatene bekreftet Lundins beregninger om hva slags ressurser som ligger i feltet. Foto: Oljedirektoratet/Ina Steen Andersen

I utgangspunktet hadde Lundin allerede modnet frem prosjektet og bestemt seg for et utbyggingskonsept for Luno 2 på Utsirahøyden, en subsea-utbygging i flere faser. 

Så fant selskapet ut at de ville ha én brønn til, før de tar en beslutning om å investere i prosjektet, som vil kobles på Edvard Grieg-plattformen 20 kilometer unna.

Nå er resultatet fra brønnen klart: Lundin oppjusterer anslaget for feltet. 

– Være eller ikke være-brønn

Utbyggingen sto og falt nærmest på resultatet av denne brønnen. 

– Vi borer en brønn nå, og dette er en slags være eller ikke være-brønn. Hvis det går som vi tror, så vil vi beholde planen, sa one Schanke-Jørgensen, prosjektleder for Luno 2 i Lundin, på Subsea Valley-konferansen i forrige uke. 

Med forventede resultater var planen til oljeselskapet å ta en investeringsbeslutning til sommeren og levere inn en utbyggingsplan i løpet av året.

Med skuffende resultater fra brønnen kunne prosjektet i verste fall måtte sendes tilbake til tegnebrettet. 

Det er det grunn til å tro at ikke skjer nå. Med en oppjustering av anslaget på hvor mye olje som finnes i feltet, er det innenfor rimelighetens grenser å anta at det går mot en utbygging av feltet. 

Før brønnen ble boret var det beregnet av feltet inneholdt totalt mellom 31 og 82 millioner fat olje og gass, hvorav 25-63 millioner fat var olje, ifølge Oljedirektoratet

Det nye anslaget, etter at avgrensingsbrønne er boret ferdig, er at Luno 2 inneholder mellom 37 og 101 millioner fat olje og gass, hvorav 31-82 millioner fat er olje. 

Ifølge meldingen fra Oljedirektoratet vil rettighetshaverne vurdere funnet med hensyn til en mulig utbygging, med å knytte funnet opp til eksisterende infrastruktur på Edvard Grieg-feltet.

Planlegger produksjonsstart i 2020

Planen er å kunne produsere olje fra feltet fra 2020. Det er timet opp mot en planlagt produksjonsstans på Edvard Grieg, hvor Luno 2 kan kobles på samtidig. 

Luno 2 er planlagt som en subseautbyggingen med fire brønner, tilkoblet Edvard Grieg-platformen, hvor Lundin også er operatør.

Denne har fra designfasen vært forberedt på å kunne ta imot tre satellitter. Luno 2 og Rolvsnes er to konkrete kandidater, og i tillegg vil det være plass til én til. 

Luno 2 ble funnet i 2013, og det ble gjort et nytt mindre funn i Luno 2 North i 2015.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.