OLJE OG GASS

Resultatet fra denne brønnen kan avgjøre fremtiden for en Luno 2-utbygging

– Dette er en slags være eller ikke være-brønn.

Resultatene fra avgrensingsbrønnen på Luno 2 er ventet i løpet av kort tid. De vil avgjøre om det blir levert en utbyggingsplan i løpet av året. Dersom brønnen skuffer må Lundin tilbake til tegnebrettet.
Resultatene fra avgrensingsbrønnen på Luno 2 er ventet i løpet av kort tid. De vil avgjøre om det blir levert en utbyggingsplan i løpet av året. Dersom brønnen skuffer må Lundin tilbake til tegnebrettet. Foto: Oljedirektoratet/Ina Steen Andersen
Ina AndersenIna AndersenJournalist
23. mars 2018 - 11:52

I utgangspunktet hadde Lundin allerede modnet frem prosjektet og bestemt seg for et utbyggingskonsept for Luno 2 på Utsirahøyden, en subsea-utbygging i flere faser. 

Så fant selskapet ut at de ville ha én brønn til, før de tar en beslutning om å investere i prosjektet, som vil kobles på Edvard Grieg-plattformen 20 kilometer unna.

Resultatene fra avgrensingsbrønnen er ventet i løpet av kort tid. 

Med forventede resultater vil oljeselskapet ta en investeringsbeslutning til sommeren og levere inn en utbyggingsplan i løpet av året. Dersom brønnen skuffer kan prosjektet i verste fall måtte sendes tilbake til tegnebrettet. 

Være eller ikke være-brønn

Før avgrensingsbrønnen var de foreløpige beregningene at Luno 2 inneholder mellom 30 og 80 millioner fat olje og gass. Håpet er at disse tallene blir bekreftet.

Dersom avgrensingsbrønnen er en suksess, regner selskapet med å kunne produsere olje fra feltet fra 2020, forklarer Tone Schanke-Jørgensen, prosjektleder for Luno 2 i Lundin, på Subsea Valley-konferansen.

Det er timet opp mot en planlagt produksjonsstans på Edvard Grieg, hvor Luno 2 kan kobles på samtidig. 

– Vi borer en brønn nå, og dette er en slags være eller ikke være-brønn. Hvis det går som vi tror, så vil vi beholde planen, sa hun.

Luno 2 er planlagt som en subseautbyggingen med fire brønner, tilkoblet Edvard Grieg-platformen, hvor Lundin også er operatør. Denne har fra designfasen vært forberedt på å kunne ta imot tre satellitter. Luno 2 og Rolvsnes er to konkrete kandidater, og i tillegg vil det være plass til én til. 

Luno 2 ble funnet i 2013, og det ble gjort et nytt mindre funn i Luno 2 North i 2015.

Marginalt felt

Lundins mål har vært å komme frem til en enklest mulig løsning for subsea-feltet. Selskapet har sett på flere ulike subsea-konsepter, i tillegg til muligheten for en bemannet brønnhodeplattform.

Dette gjorde de ved å dra inn leverandører tidlig i en studie. Til slutt landet de på TechnipFMC. 

Konseptet de endte opp med er en subsea-utbygging, med det de selv beskriver som enklest mulig feltlayout. For selskapet var det viktig å finne et kostnadseffektivt konsept, fordi Luno 2 anses som et marginalt felt. 

Det er i tillegg lagt opp til en videre utvikling av feltet, med flere segmenter som kan dras inn i en videre utbygging. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.