IT

– Det er i Norge det nye innen videokonferanse ser dagens lys

På video: Det er naturlig å møte de nye norske videokonferanseselskapene på video, slik som Anders Løkke i Pexip, fra sitt hjemmekontor via en Lync-klient inn i hans Pexip-møterom.
På video: Det er naturlig å møte de nye norske videokonferanseselskapene på video, slik som Anders Løkke i Pexip, fra sitt hjemmekontor via en Lync-klient inn i hans Pexip-møterom. Bilde: ORV
23. feb. 2014 - 17:43

Når den store eika faller gror det opp mye nytt.

Det skjedde da Tandberg Televisjon flyttet til England og nå har det skjedd igjen etter at Cisco kjøpte opp videokonferanseselskapet Tandberg.

– I Norge det skjer

Denne gangen står eika sterkere enn noen gang og leder den internasjonale utviklingen av videokonferanse. Men det har falt ned noen eikenøtter og nå gror det frisk i underskogen.

– Det er i Norge det skjer. Det er herfra det nye innen videokonferanse ser dagens lys, sier Anders Løkke som innehar Pexip-tittelen marketing guru.

Pexip ble etablert av en lang rekke ingeniører fra Tandberg/Cisco og i fjor lanserte de selskapet og produktene sine. Nå er de 55 ansatte på Fornebu, noen steinkast fra sitt gamle moderskip.

Les også: Her er mobilen du kan ha med ut på oljeplattform

Verdifullt med Cisco

Konkurrenten Acano er enige i Løkkes resonnement. De er også en bedrift som har sprunget ut av kompetansen Tandberg/Cisco har bygget opp siden 80-tallet.

– Å få en så stor motor som Cisco inn i Norge har vært veldig verdifullt og skaper en forbindelse til internasjonal IT. Det internasjonale perspektivet i kombinasjon med teknologiledelse har skapt et unikt og fruktbart miljø i et marked som nå står overfor veldig stor vekst. Da er det naturlig at ingeniører med lang fartstid i bransjen ser nye muligheter i markedet og går ut og skaper noe nytt, sier sjefen for det årsgamle selskapet, Odd Jonny Winge.

Winge kom fra en visepresidentstilling i Cisco med ansvar for tusenvis av ansatte Norge, USA og mange andre land over hele verden til sjefsjobben i Acano.

– Det er mange som synes dette var et underlig karrierehopp, men jeg trives nok bedre i et lite miljø som er med å endre måten vi jobber på, sier han.

Les også: Dette er verdens smarteste selskap

Endrer markedet

Det er ikke Winge alene om. I fjor trakk Pexip sløret av sine produktplaner og i løpet av tre måneder hadde de skaffet seg et stort antall kunder med over 15 000 videoklienter.

Pexip virtualiserer den proprietære maskinvaren i form av servere som kobler sammen de som deltar i videomøtene, den såkalte MCU-en - Multipoint Control Unit. Den er en dyr sak, og ved å kjøre den på vanlige Intel-servere synker kostnadene dramatisk.

Det samme gjør Acano, men de tar også et skritt i retning maskinvare.

– Vi har både skrevet programvare, som kobler sammen brukere i virtuelle x86-servere, men vi har også samarbeidet med Intel om å bygge en server optimalisert for mediahåndtering. Det er ikke helt ulikt hvordan de som spiller data på PC bruker grafikkort for å øke ytelsen. Vår server øker ytelsen med mellom fem og ti ganger i forhold til en programvareløsning, men er fremdeles veldig mye billigere enn en MCU, sier Winge.

Les også: Herfra styrer det norske selskapet en liten hær av freelancere

Også på video: Vi pratet med Acano-sjef Odd Jonny Winge gennom Google Chrome som støtter WebRTC. Han var på vinterferie og nettforbindelsen var ikke den beste, men det sier litt om hvor enkelt det er å bruke ulike klienter mot  konferansesystemer
Også på video: Vi pratet med Acano-sjef Odd Jonny Winge gennom Google Chrome som støtter WebRTC. Han var på vinterferie og nettforbindelsen var ikke den beste, men det sier litt om hvor enkelt det er å bruke ulike klienter mot konferansesystemer

Lync og WebRTC

Det som virkelig har endret videomøtemarkedet er Microsoft Lync.

Selskapet har en stor dominans på kontormarkedet og kommunikasjonsplattformen Lync, som også er en videoklient, er tatt i bruk av svært mange over hele verden.

Både Lync og WebRTC, som gjør at en nettleser også kan være en videoklient, er helt sentrale i strategien til både Pexip og Acano.

– Tradisjonelt har videokonferanse vært noe ledelsen har drevet med. De har hatt møterom og møteskjermer på skrivebordet. Nå er det en ny verden hvor alle kan delta fra mobiler og nettbrett til PC-er og alt det tradisjonelle utstyret, sier Løkke.

Begge selskaper vil ha med flest mulig ulike dingser og programvareløsninger inn i den nye videoverdenen.

– Det å koble de nye programvarebaserte videoklientene på de ulike dingsene inn i den tradisjonelle videokonferanseverdenen er en svært viktig driver fremover. Det kommer også til å skape merverdi i det tradisjonelle markedet og jeg tror ikke det kommer til å forsvinne fordi vi kommer stormende. Det er rikelig med vekst til mange aktører fremover. Til og med i audiokonferanse, som vi har lagt stor vekt på i utviklingen. Det er ikke alltid man trenger video, men det må være en fleksibel løsning, sier Winge.

Cisco er med fra Norge

– Dette er ikke nytt for oss. Vi lanserte virtualiserte MCU-løsninger i fjor sommer og det har påvirket prisen per tilkoblet klient ganske mye. Den såkalte port-prisen har falt betydelig det siste halvåret. Den trenden vi ser er at video skal virke over alt, fra nettbrettet til styrerommet, sier sjefen for endepunktsdivisjonen i Cisco, Snorre Kjesbu.

Selv om den store tilveksten skjer på ulike klienter, produserer Cisco årlig rundt 400.000 videoendepunkter.

Les også:

Derfor er WhatsApp annerledes enn andre IT-selskaper  

Bør bedriften din være på Google+?  

Han reiser med 12 sim-kort i lomma  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.