STATSBUDSJETTET 2023

Det er blitt dyrere å holde fergene i gang, og da blir det 241,5 mill mindre til vei

For å dekke inn utgiftene til fergene, blir midlene til mindre investeringer på riksvei redusert med 241,5 millioner kroner.

– Uten dette tillegget ville det vært vanskelig å opprettholde fergetilbudet på riksveiene i 2023, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.
– Uten dette tillegget ville det vært vanskelig å opprettholde fergetilbudet på riksveiene i 2023, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård. Foto: Henrik Jonassen/SD
4. nov. 2022 - 13:29

– På grunn av prisøkning den siste tiden, blir også fergedriften rammet av høyere utgifter. Vi velger derfor å foreslå 285 millioner kroner mer til riksveifergene. I tillegg vil flere ferger bli omfattet av ordningen med gratis ferge, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i en pressemelding.

Forslaget om mer penger kommer i en tilleggsproposisjon til budsjettframlegget for 2023 som ble lagt fram i dag.

Fergekontraktene blir indeksregulert for å ta høyde for blant annet endringer i drivstoffpriser over tid. Økningen i utgiftene til å oppfylle fergekontraktene har vært stor. Derfor foreslår regjeringen å øke bevilgningene til riksveifergedrift med 285 millioner kroner, heter i meldingen fra Samferdselsdepartementet.

– Uten dette tillegget ville det blitt vanskelig å opprettholde fergetilbudet på riksveiene i 2023. Ferga er livsnerven for mange, og er avgjørende for hverdagen til både folk og næringsliv i store deler av Norge. Derfor gjør vi denne prioriteringen nå, sier Nygård i meldingen.

Flere ferger blir gratis

I budsjettframlegget for 2023 er det gjort forslag om å utvide ordningen med gratis ferger (fra 16. august 2023) til også å gjelde ikke trafikksvake fergesamband til øyer og andre samfunn uten vei til fastlandet.

Noen tidligere båtruter er nå omklassifisert til fergesamband. Det ble ikke fanget opp i budsjettforslaget, men nå blir det gjort forslag om å rette opp det. Siden dette gjelder fylkesveiferger, foreslår regjeringen å øke rammetilskuddet til fylkeskommunene med 6,5 millioner kroner. Dermed legger regjeringen til rette for at følgende ruter også kan bli gratis:

  • Solfjellsjøen–Vandve i Nordland
  • Brønnøysund–Sauren–Stortorgnes i Nordland
  • Eidhaug–Gjerdinga i Trøndelag
  • Hvalerferja i Viken

For å dekke inn utgiftene til begge disse fergetiltakene, blir midlene til mindre investeringer på riksvei redusert med 241,5 millioner kroner. Det betyr at midlene til investeringer nå i hovedsak vil gå til å dekke utgifter i igangsatte prosjekter, heter det i meldingen.

Dessuten blir bevilgningene til investeringer på jernbanen redusert med 50 millioner kroner.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sammem med Ukrainas preisdent Volodymyr Zelenskyj i Ukraina i november i år.
Les også

Han utløser EU-reformer og hjelper til med det grønne skiftet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.