FORSVAR

Det amerikanske krigsskipet USS Iwo Jima har et mannskap på 1700

Nå ligger det i Oslo.

Det 257 meter lange krigsskipet er kalt opp etter slaget på Iwo Jima i Japan under andre verdenskrig. Skipet har vært i tjeneste i det amerikanske sjøforsvaret siden 2001.
Det 257 meter lange krigsskipet er kalt opp etter slaget på Iwo Jima i Japan under andre verdenskrig. Skipet har vært i tjeneste i det amerikanske sjøforsvaret siden 2001. Foto: NTB Scanpix
Svein-Erik HoleSvein-Erik HoleDigitalredaktør i TU Media
13. nov. 2018 - 21:13

Det 257 meter lange amerikanske krigsskipet USS Iwo Jima ankom tirsdag ettermiddag indre Oslofjord, hvor det skal tilbringe de neste tre dagene.

Skipet har vært i Norge i forbindelse med NATO-øvelsen Trident Juncture, og har blant annet vært i Trondheim. Nå skal det ligge til kai utenfor Akershus festning til fredag 16. november, skriver Aftenposten.

– Skipet skal gjennomføre et havnebesøk i Oslo. Lokalbefolkningen i Trondheim har kunnet se skipet flere ganger den siste tiden, sier oberstløytnant og talsmann Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkontor.

12 militære luftfartøy

Skipet har kapasitet til å ha 12 V-22 Osprey-fly, som har en 12-meter tiltrotor på hver vinge. <i>Foto:  NTB Scanpix</i>
Skipet har kapasitet til å ha 12 V-22 Osprey-fly, som har en 12-meter tiltrotor på hver vinge. Foto:  NTB Scanpix

Hangarskipet, som har et mannskap på nesten 1700, har en toppfart på 22 knop.

USS Iwo Jima har også kapasitet til å ha 12 militære luftfartøy av typen Bell-Boeing V-22 Osprey om bord. Luftfartøyet har en 12-meter tiltrotor på hver vinge. Det kan ta av og lande vertikalt eller på en kort rullebane som et helikopter, og fly som et vanlig propellfly når det er kommet i luften.

Katastrofehjelp

USS Iwo Jima har vært i tjeneste i det amerikanske sjøforsvaret siden 2001. Hangarskipet er kalt opp etter slaget på Iwo Jima i Japan under andre verdenskrig, der amerikanerne etter hvert fikk kontroll over øya og tilhørende flyplasser.

Krigsskipet har opp gjennom årene kommet til nytte på flere måter: I 2005 seilte det opp Mississippi og ga katastrofehjelp etter orkanen Katrina i og rundt New Orleans. Skipet fungerte da som en base som blant annet sikret medisinske tjenester, rent drikkevann og varme måltider til tusenvis av hjelpearbeidere og orkanofre.

I november 2010 ble Iwo Jima sendt til Haiti for å bistå i forbindelse med den tropiske stormen Tomas.

USS Iwo Jima ligger til kai ved Akershus festning med helikoptre på dekk. <i>Foto:  NTB Scanpix</i>
USS Iwo Jima ligger til kai ved Akershus festning med helikoptre på dekk. Foto:  NTB Scanpix
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.