IT

Denne prosessoren kjører Windows uten viftekjøling

Er PC-viftas dager snart talte?

Intels nye Broadwell-prosessor (t.h) er den første som er tilvirket med 14 nm produksjonsteknikk.
Intels nye Broadwell-prosessor (t.h) er den første som er tilvirket med 14 nm produksjonsteknikk. Bilde: Intel
24. juni 2014 - 20:50

For ikke mange år siden var viftestøy en helt naturlig bieffekt av å jobbe på en PC, selv om du brukte den til svært enkle oppgaver.

Årsaken var først og fremst lite effektive, strømkrevende komponenter med tilhørende stor varmeutvikling.

ARM-dominans

Da smartmobilene og nettbrettene entret arenaen ble det viktig å holde strømbruken på et minimum, blant annet for å sikre god batteritid, samtidig som at enhetene verken skulle bli for store eller for varme.

Intel, som hadde spesialisert seg på å lage prosessorer til servere og PC-er, hadde lite å stille opp med på dette området, som straks ble fullstendig dominert av løsninger basert på arkitektur fra konkurrenten ARM.

Resten av historien kjenner vi: Mens PC-salget stadig når nye bunnivåer, stiger salget av smartmobiler og nettbrett raskt. Intel var nødt til å gjøre noe, skulle det være noe kake igjen da de satte seg til bords.

Les også: Surface Pro 3 jevner ut ulempene fra forrige utgaver

Lanserte viftefri prosessor for Windows-PC-er

Mot slutten av året vil det dukke opp tynne og lette nettbrett og hybrider som kjører Windows 8.1 med god ytelse, lover Intel.
Mot slutten av året vil det dukke opp tynne og lette nettbrett og hybrider som kjører Windows 8.1 med god ytelse, lover Intel. Intel
Et av de tydeligste resultatene ble vist fram under Computex-messen i Taiwan tidligere i juni, under parolen "Fanless, full-Core performance".

Vi snakker her om Intels nye "Broadwell" Core M-prosessor, basert på 14 nm produksjonsteknikk. Ifølge Intel-sjef Renee James er det den mest energieffektive prosessoren Intel har laget, noensinne. Så lite strøm trekker den, at den normalt ikke trenger mekanisk kjøling i det hele tatt, og den kan likevel by på god PC-ytelse.

For i motsetning til ARM-baserte prosessorer kan den nye Core M kjøre verdens mest brukte PC-operativsystem, Windows, og det er ventet at den nye generasjonen vil være på plass i både nettbrett, hybrider og ultralette PC-er mot slutten av året.

Mer avanserte prosessorer i Broadwell-serien er ventet først til neste år. Disse vil imidlertid fortsatt kreve aktiv kjøling.

Les også: Ny iMac har en stor mangel

Fullt på høyden

Intels referansemodell for Core M er en PC/nettbrett-hybrid på 12,5 tommer, 7,2 mm tykk med en vekt på 670 gram.

Til sammenligning har Samsung Galaxy Tab S en 10,5 tommer skjerm, tykkelse på 6,6 mm og veier 465 gram.

Apples iPad Air har 9,7 tommer skjerm, er 7,5 mm tykt og veier 469 gram. Lettere altså, men også med mindre skjermer. Imidlertid er ingen av de to sistnevnte Windows-kompatible.

Kilder: ZDnet, Digitimes, Apple, Samsung

Les også:

Intels nye superprosessor skal triple ytelsen  

– Stor interesse for Chromebook

Nye wifi-brikker kan holde det gående i over et år på et par AA-batterier  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.