INDUSTRI

Denne får alle dingsene dine til å snakke sammen. Og kundene står i kø

Homegate: Dette er det folk trenger hjemme for at alt av sensorer og dingser skal kunne kommunisere gjennom en boks.
Homegate: Dette er det folk trenger hjemme for at alt av sensorer og dingser skal kunne kommunisere gjennom en boks. Bilde: Odd Richard Valmot
25. feb. 2016 - 14:25

BARCELONA: Folkene bak Oslo-selskapet Safe4 er veteraner i alarmbransjen. Det er en bransje de har satt seg fore å snu opp ned på.

De så seg lei på proprietære løsninger og kundeinnlåsing som mange alarmselskaper driver med i dag. 

I stedet ville de lage en åpen løsning, i form av en alarmsentral med en gateway, en boks som kan distribuere en rekke forskjellige tjenester hjemme hos folk.

Man skulle tror at det ikke ville være lett å finne på noe nytt i en moden bransje, men det har de gjort til gagns. Vi snakket med selskapet på World Mobile Congress i Barcelona, hvor de stiller ut sammen med tusenvis av andre selskaper.

– Vi er her for å lansere alarmsentralen og gatewayen vår internasjonalt, og det mangler ikke på interesse. Folk i denne bransjen skjønner at dette er noe som endrer industrien, sier Svein Ingebretsen, som fungerer som eksportsjef i selskapet.

Han forteller at omtrent da messen åpnet, kom det en sveitser innom standen deres, og sa at når de skulle inn i Sveits måtte de snakke med ham. For dette hadde han tro på.

Ikke bare alarm

Bevegelsessensorer i gateway-boksen vil detektere om den blir håndtert, og kan sette av en alarm om det skjer. Men infrastrukturen Safe4 har bygget opp, kan brukes til mye mer enn å varsle innbrudd.

Den er laget for å håndtere alle slags IoT-tjenester som folk vil ha, enten det er brann-  og innbruddsalarm, energistyring eller velferdstjenester.

– Økosystemet vårt kan håndtere alle slags tjenester partnerne våre ønsker å selge over nettet til kundene sine. Når de slipper å bygge opp sentralen selv, kan de også utvide tilbudet sitt, sier Ingebretsen.

Homegate.
Homegate.

Norskutviklet innmat

For å kunne dra nytte av alarmsentralen må folk ha en måte å kommunisere sikkert mellom sentralen og hjemmet.

Problemet er at partnerne har mange varianter av sensorer og enheter som skal kobles til via ulike protokoller og på forskjellige frekvenser.

 – Vi lette forgjeves etter en løsning som kunne ta seg av alle de forskjellige enhetene. Derfor bygget vi en gateway selv, og vi har valgt Datek Wireless som strategisk samarbeidspartner, sier produktsjef i Safe4, Geir Birkheim

Datek Wireless holder til på Lillestrøm, og gatewayen blir produsert på Kjeller.

– Mange av komponentene inne i boksen er også utviklet i Norge, forteller Birkheim.

Den lille boksen er ifølge ham helt unik ved at den kan kommunisere på ti ulike trådløse måter, fra WiFi og Bluetooth til Zigbee og Z-wave, og den har antenner til alle frekvensene som benyttes.

Prosessoren er Intel Edison, så teoretisk kunne man kjøre PC-programmer på boksen.

– Vi kommer til å fortsette produksjonen i Norge, men når vi skal opp i veldig store volumer må vi supplere med produksjon i Kina, sier Birkheim.

Nye tjenester fra strømleverandøren?

 – Da vi startet utviklingen av den åpne infrastrukturen så vi tydelig at det ville være meningsløst at folk skulle ha en hel drøss med ulike bokser hjemme. Folk kommer til å etablere smarte hus basert på mange ulike tjenester. Vår Homegate, som gatewayen heter, kan håndtere alle tjenestene, sier Ingebretsen.

Selskapet har 300 bokser i test, og fra april begynner utrullingen for fullt. I Safe4 håper man systemet deres vil merkes hos kundene i form av flere og nye tjenester.

For eksempel ser man for seg at energiselskaper vil kunne levere mer enn strøm. De er pålagt å kunne lese av strømforbruket i boligene automatisk, og det er i utgangspunktet ikke så veldig spennende teknologisk. Men nå kan mulighetene bli flere.

– Mange av energiselskapene har kommet til oss for å se om de heller kan bruke vår teknologi. Det å lese av strømforbruk, er jo en bagatell. Men bruker de Homegate kan de tilby en lang rekke nye tjenester, sier salgssjef i Norden, Ronny Paulsen.

Vil skape en alarmrevolusjon; Svein Ingebretsen, Ronny Paulsen og Geir Birkheim i det norske selskapet Safe4 har satt seg fore å snu opp ned på alarmteknologien. <i>Foto: ORV</i>
Vil skape en alarmrevolusjon; Svein Ingebretsen, Ronny Paulsen og Geir Birkheim i det norske selskapet Safe4 har satt seg fore å snu opp ned på alarmteknologien. Foto: ORV

Drives fra Norge

På to år har Safe4 allerede skaffet seg 200 samarbeidspartnere i Norge. De vil ikke kalle dem kunder, for det er partnerne som har sluttkundene.

– Det å bygge en alarmsentral koster et sted mellom 40 og 60 millioner kroner med all sikkerheten og infrastrukturen det krever, og alt arbeidet med å få systemet godkjent av myndighetene slik at vi kan håndtere private data, sier Paulsen.

– Det har vi gjort, og da slipper partnerne våre å gjøre det. I stedet leier de slike tjenester av oss. Det er ikke lønnsomt å replikere slike sentraler i hvert land, påpeker han.

Paulsen sier at sentralen deres betjener partnere i Norge, Danmark og Estland, og har kapasitet til å betjene store deler av Europa.

– Når vi ekspanderer videre, vil det nok være riktig å bygge liknende sentraler på andre kontinenter, legger han til.

Paulsen mener de er først i verden med en slik løsning. Partnerne slipper store investeringer og kan i stedet selge vekter-, velferd-, helse- eller andre tjenester fra sin egen virtuelle alarmsentral.

Det hele minner litt om det Amazon og andre har gjort i nettskyen. I stedet for å kjøpe alt utstyret som trengs selv leier man servere og lagring.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.