INDUSTRI

Denne dronen ser ut som en rovfugl fra bakken

Det amerikanske forsvaret har begynt treningen.

28. nov. 2013 - 20:09

Dronen, som bærer navnet Maveric, har sammenleggbare vinger og er bygget for å ligne en rovfugl på himmelen.

Rekognoseringsdronen skal dermed være vanskeligere å oppdage enn dagens militære droner, skriver Wired.

Selskapet Priora Robotics har nå landet en kontrakt på over 27 millioner kroner med det amerikanske forsvaret, og skal produsere 36 eksemplarer av Maveric.

Les også: Luftskip, luftputefartøy, helikopter og fly i ett

7600 meter over bakken

Dronen har et vingespenn på 71 centimeter, og veier i overkant av en kilo. Den kan nå en høyde på 7600 meter, og flyr i hastigheter på mellom 30 og 105 kilometer i timen.

Dronen kan både fly med autopilot, og styres manuelt med en enkel joystick. Det er utstyrt med et uttrekkbart kamera, som også kan styres fra bakken.

En enkelt soldat kan enkelt ta den sammenpakkede dronen ut av et lite rør, og gjøre den klar i løpet av fem minutter. Når den er i lufta har dronen en batterilevetid på en time.

Etter det kan man fange dronen i nett, skifte batteriet og sende det av gårde igjen. Denne operasjonen tar bare et halvt minutt, ifølge selskapet.

Maveric er utstyrt med et datasystem ved navn Merlin, som lar dronen automatisk unngå objekter, noe som gjør den i stand til å fly i terreng med mange hindringer.

Her skyter F-35 med skarpt for første gang

Les også:

Akutt behov

– Det er et behov blant spesalstyrker for et fly med et naturlig, biologisk utseende, sier Derek Lyons i Priora Robotics til Wired.

Det er USAs Rapid Equpping Force som har inngått kontrakten. Denne organisasjonen har som oppdrag å utstyre amerikanske styrker med spesialisert materiell svært raskt, for å tilpasse seg ulike konfliktsituasjoner.

Ifølge nettstedet er denne kontrakten inngått for å dekke et akutt behov, uten at det er oppgis spesifikt hva dette behovet er.

Styrker i Joint Special Operations Task Force begynte trening med dronen allerede denne måneden, så det virker som det amerikanske forsvaret har hatt hastverk med å ta flyene i bruk.

Les også:

Dette flyet kan fly New York-London på under én time  

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Norge er en stormakt på autonome sjøfarkoster, men en lilleputt på fly

Pentagon vil ha norske spionhelikoptre

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.