MOTOR

Denne bilen kan finne parkeringsplassen selv

Finner veien inn i parkeringshuset selv.

Bilde: Bosch
Marius ValleMarius ValleJournalist
14. apr. 2016 - 21:14

Tesla får mye oppmerksomhet for sine automatiserte funksjoner, som mulighet til å kjøre selv og å parkere på egen hånd.

Parkeringsassistent er ikke unikt for Tesla, men det kan tenkes at det blir en vanligere mulighet generelt i fremtiden.

Bosch har utviklet et eget system de kaller Home Zone, som via en app lar deg parkere bilen fra en avstand på 100 meter.

Bilen som finner parkeringsplassen selv

Tanken er at bilen skal lære hvordan du selv manøvrerer når du parkerer. Har du parkert en plass én gang, kan bilen senere gjøre det automatisk, skriver Bosch i en pressemelding.

Det kan være nyttig om du har fast plass i parkeringskjelleren i borettslaget eller på jobb. Når du så nærmer deg parkeringen senere, kan du hoppe ut av bilen, eller bare la bilen ta seg av parkeringen på egen hånd.

Inntil ti parkeringsplasser kan lagres, ifølge Bosch. 

Du kan avbryte navigeringen ved å trykke på en knapp på bilnøkkelen eller i appen. En viktig detalj, siden du etter dagens lovverk vil være ansvarlig for eventuelle uhell selv. Men dette kan selvsagt endre seg.

Sensorer på bilen vil registrere omgivelsene, og kommer det en hindring i veien til parkeringsluken, kan bilen kjøre utenom hvis det er mulig. 

Om du parkerte litt halvveis under programmeringen, vil programvaren justere parkeringsposisjonen din automatisk, slik at du står i luken.

Plukker deg opp

Når du så skal hente bilen igjen, kan den komme og plukke deg opp på et forhåndsdefinert sted. 

Det kan være nyttig for de som parkerer i trange parkeringshus, for eksempel. 

Om dette virker litt kjent, er det selvsagt fordi Teslas biler, og BMW 7-serie allerede kan parkere seg selv. Men teknologien Bosch viser frem tar dette til neste steg.

Fortsatt et stykke unna

Så er selvsagt aberet at Home Zone ikke er klart for produksjon før i 2019. Det er ikke helt usannsynlig at andre biler vil kunne gjøre det samme innen det.

For eksempel demonstrerte Audi automatisk parkering på nivået Bosch snakker om allerede i 2013. Tesla har dessuten vært veldig på hugget med å faktisk lansere automatisert kjøring på Model S. 

Bosch sier for øvrig ingenting om hvilke bilprodusenter som eventuelt skal ta i bruk teknologien deres.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.