KLIMA

Den nye, miljø­bevisste jernvare­handelen: Vil ikke ha dårlig kvalitet i vare­utvalget

Faghandelen må også gjøre sitt for miljøet. Vi skal over i «ta vare på-samfunnet», sier Jernia-sjefen.

Jernia-sjef Espen Karlsen vil kunne si at han har gjort alt han kunne for å redusere klimagassutslippene.
Jernia-sjef Espen Karlsen vil kunne si at han har gjort alt han kunne for å redusere klimagassutslippene. Foto: Odd Richard Valmot
15. sep. 2022 - 17:00

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

Jernia er ikke som før. De vil gjerne selge nye produkter, men ikke bare det. Jernia-sjef Espen Karlsen har gjennomført endinger som skal gjøre de 134 butikkene deres mye mer miljøbevisste. Det er ikke nødvendigvis en oppskrift på mindre inntjening.

– Varehandelen lever i prinsippet av bruk og kast, sier Karlsen. Men det skal det bli slutt på, han sier vi skal over i «ta vare på-samfunnet».

Nå kan kundene levere inn produkter og få dem reparert av spesialister på det nye verkstedet i Vestby. Det setter også krav til vareutvalget. Det må ha god nok kvalitet og være reparerbart, og de ansatte blir utdannet for å veilede kundene.

Jernia har også begynt å selge skuer og muttere i løs vekt. Det sparer plastinnpakningen og gir folk det de trenger. Hverken mer eller mindre. Og de som bare trenger et verktøy i ny og ne, kan leie det i stedet i stedet for å kjøpe.

Selskapet vil også selge resirkulerte produkter. De har begynt å selge brannslukningsapparater som er tømt, kontrollert og gjenfylt. Det er billigere, sparer over 30 kilo CO2-utslipp og fire kilo stål.

Det er mye snakk om grønnvasking, at man skryter av å være miljøvennlig uten at det stemmer. Det er selvsagt ikke bra, men som Karlsen sier:

– Vi må passe oss for at vi ikke blir så fryktelig strenge, for det er bra at folk begynner å utvikle ting og tenker i den retningen.

Det og mye annet snakker vi med ham om i denne ukas podkast.

Teknisk sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.