KLIMA

Den nye, miljø­bevisste jernvare­handelen: Vil ikke ha dårlig kvalitet i vare­utvalget

Faghandelen må også gjøre sitt for miljøet. Vi skal over i «ta vare på-samfunnet», sier Jernia-sjefen.

Jernia-sjef Espen Karlsen vil kunne si at han har gjort alt han kunne for å redusere klimagassutslippene.
Jernia-sjef Espen Karlsen vil kunne si at han har gjort alt han kunne for å redusere klimagassutslippene. Foto: Odd Richard Valmot
15. sep. 2022 - 17:00

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

Podkastpromobilde

Jernia er ikke som før. De vil gjerne selge nye produkter, men ikke bare det. Jernia-sjef Espen Karlsen har gjennomført endinger som skal gjøre de 134 butikkene deres mye mer miljøbevisste. Det er ikke nødvendigvis en oppskrift på mindre inntjening.

– Varehandelen lever i prinsippet av bruk og kast, sier Karlsen. Men det skal det bli slutt på, han sier vi skal over i «ta vare på-samfunnet».

Nå kan kundene levere inn produkter og få dem reparert av spesialister på det nye verkstedet i Vestby. Det setter også krav til vareutvalget. Det må ha god nok kvalitet og være reparerbart, og de ansatte blir utdannet for å veilede kundene.

Jernia har også begynt å selge skuer og muttere i løs vekt. Det sparer plastinnpakningen og gir folk det de trenger. Hverken mer eller mindre. Og de som bare trenger et verktøy i ny og ne, kan leie det i stedet i stedet for å kjøpe.

Selskapet vil også selge resirkulerte produkter. De har begynt å selge brannslukningsapparater som er tømt, kontrollert og gjenfylt. Det er billigere, sparer over 30 kilo CO2-utslipp og fire kilo stål.

Det er mye snakk om grønnvasking, at man skryter av å være miljøvennlig uten at det stemmer. Det er selvsagt ikke bra, men som Karlsen sier:

– Vi må passe oss for at vi ikke blir så fryktelig strenge, for det er bra at folk begynner å utvikle ting og tenker i den retningen.

Det og mye annet snakker vi med ham om i denne ukas podkast.

Teknisk sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.