PODKAST

Den norske lagerrevolusjonen med over 300 patenter har tatt verden med storm

Det tok 24 år fra ideen til i dag hvor Autostore befinner seg på en bratt vekstkurve.

Vokser veldig raskt: Karl Johan Lier er konfernsjef i den norske sukssessbedriften Autostore
Vokser veldig raskt: Karl Johan Lier er konfernsjef i den norske sukssessbedriften Autostore Foto: Odd Richard Valmot
14. mai 2020 - 20:30

Historien om Autostore handler om å løse et eget problem i selskapet til Jacob Hatteland. De trengte mer lagerplass, men det var kostbart. Det var da tidligere tekniske direktør Ingvar Hognaland kom opp med ideen om å konstruere et lager omtrent som en gigantisk Rubriks kube betjent av flittige roboter på oversiden.

– Ideen fra 1996 har vi utviklet siden, og til nå har vi solgt snart 500 anlegg i over 30 land over hele verden, forteller konsernsjef Karl Johan Lier i denne podkasten.

I dag eies selskapet av investeringsfond og siste det ble solgt gikk det for 16 milliarder kroner. Ifølge konserndirektør er de bare i starten på utviklingen. Markedet er enormt, og de høster ordre i et økende tempo. Godt beskyttet av over 300 patenter og patentsøknader. Utviklingen skjer på Vats i Rogaland og i Asker hvor de har tre ganger flere ansatte på tre år. De neste tre årene skal de doble.

Teknologien er unik fordi slike lagre kan bygges ut modulært etter behov. I volum for kapasitet og i antall roboter for hastighet. Snart venter nok et enormt marked; micro fulfillment. Alle slags butikker som ligger nær kunden og som automatisk kan pakke ordre.

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Podkasten Teknisk Sett

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett. 

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.