KLIMA

Den globale oppvarmingen går saktere enn antatt

Det viser norsk forskning.

CO2-utslippene har ikke fullt så stor effekt på klimaet som man har trodd, viser forskning fra Universitetet i Oslo.
CO2-utslippene har ikke fullt så stor effekt på klimaet som man har trodd, viser forskning fra Universitetet i Oslo. Bilde: Colourbox
31. okt. 2012 - 12:41

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) er begeistret.

– Jeg er godt kjent med denne forskningen. Funnene viser at det er mulig å nå begrense oppvarmingen til 2 grader. De som hevder noe annet, tar feil. Men vi har dårlig tid, sier Solhjell til NTB.

Han var onsdag i Helsingfors på møte i Nordisk råd, der menneskeskapte klimaendringer og FNs forhandlinger var blant temaene.

– Jeg tror funnene til de norske klimaforskerne kan fjerne noe av apatien som omslutter klimasaken i øyeblikket. Mange synes å tenke at det uansett er for sent å handle, men det er det altså ikke, sier han.

Les også:

Er hun Norges eneste klimadoktor?

Pappkrusaktivisme hjelper ikke kloden  

– Går saktere

Den nye forskningsstudien viser at CO2-utslippene ikke har en fullt så stor effekt på klimaet som man hittil har trodd, melder Aftenposten.

Dette kan gi verdenssamfunnet mer tid til å kutte utslippene, og litt større sjanse til å begrense oppvarmingen til 2 grader.

– Våre funn tyder på at oppvarmingen også vil skje saktere framover enn det modellene og scenariene har vis fram til nå, sier professor Terje Berntsen ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo.

Professor og forskningsdirektør Eystein Jansen ved Bjerknessenteret understreker at det er stor usikkerhet rundt de nye funnene.

– Det er ikke sikkert dette er det endelige svaret. Det er for tidlig å konkludere bastant. Det er gjort flere andre forskningsarbeider som ikke viser det samme, sier han til avisen.

I 2011 var de menneskeskapte CO2-utslippene på 34 milliarder tonn – det høyeste nivået noensinne – og siden 1992 har verdens CO2-utslipp økt med 50 prosent.

– Må handle

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell erkjenner at forskningsresultatene kan gi de såkalte klimaskeptikerne vann på mølla, men han er egentlig ikke så redd for det.

– Isen i Arktis forsvinner. Det samme gjør innlandsisen på Grønland. Også ekstremværet vi ser rundt oss nå, har sammenheng med de menneskeskapte klimaendringene. Til nå har temperaturen steget med 0,8 grader fra førindustrielt nivå. Det viser hvor dramatisk selv en økning på 2 grader vil være, sier han.

Solhjell bemerker at det ikke er omstridt i forskningen at menneskeskapte klimaendringer er et reelt fenomen og at tidshorisonten for å gjøre noe med situasjonen er begrenset.

– Ingen må forestille seg at det bare er å slappe av og ikke gjøre noe. Klimaendringene er reelle, men det er mulig å endre kurs, sier han.

Les også:

– Den rødgrønne regjeringen er forbausende lite grønn

Her blir ørkenen grønn  

FN-fallitt

Et gjennomgangstema i de nordiske statsrådsmøtene i Helsingfors var FNs rolle i de pågående, men svært sendrektige internasjonale klimaforhandlingene.Den danske klima- og energiministeren Martin Lidegaard slo fast i et intervju med Jyllands-Posten forleden at det såkalte FN-sporet er nær ved å spille fallitt.

– De store landene avviser å binde seg til en internasjonal avtale. Derfor blir det meget vanskelig og i praksis umulig å løse klimaproblemene ved hjelp av forhandlinger i FN-systemet, fastslo Lidegaard.

Solhjell er delvis enig i resonnementet.

– Vi må ikke forlate FN-sporet, men det trengs noe i tillegg. Norge har jo i realiteten handlet etter dette prinsippet i flere år allerede, sier Solhjell og viser til den norske regnskogsatsingen og støtten som gis til utbygging av fornybar energi i utviklingsland.

Les også:

Superklimasenter kan havne i Tromsø

Kunnskap fjerner ikke klimatvil

Presset USA holder fast på togradersmålet  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.