Den blir verdens første mobiltelefon med DAB+

Og den blir billig.

MiniTV: Det viktige med nye LG Stylus 2 er radiodelen, men den kan også dekode  de direktesendte MiniTV-kanalene, selv om det er bare tre stykker og bare kan mottas i Oslo-området.
MiniTV: Det viktige med nye LG Stylus 2 er radiodelen, men den kan også dekode de direktesendte MiniTV-kanalene, selv om det er bare tre stykker og bare kan mottas i Oslo-området. Bilde: ORV
14. mars 2016 - 11:53

Etter syv års iherdig kurtisering av de store mobiltelefongigantene har Gunnar Garfors i NRK, i sin rolle som formann i I DAG - International DMB Advancement Group, endelig lykkes med å få en til å komme opp med en mobiltelefon med innebygget DAB-radio.

Avdukes i dag

Den blir avduket under Radiodays Europe 2016 i Paris mandag, men vi har fått ta en titt på vidunderet på forhånd i NRKs kantine.

– Det har vært en lang prosess. Vi har vært nesten i mål et par ganger, men så har produsentene vært usikker på om markedet kan forsvare kostnadene. Nå er markedet så stort at det er tryggere å satse¸ sier Garfors.

Det er LG som har konstruert den nye DAB+-telefonen, som med unntak av at den inneholder en digitalradiobrikke ikke skiller seg nevneverdig fra andre store mobiler i dag.

Endelig i mål: Det har tatt Gunnar Garfors, på vegne av alle landene som har innført digitalradio å få en mobilprodusent til å lansere en telefon med innebygget mottaker. <i>Foto: ORV</i>
Endelig i mål: Det har tatt Gunnar Garfors, på vegne av alle landene som har innført digitalradio å få en mobilprodusent til å lansere en telefon med innebygget mottaker. Foto: ORV

Med unntak av at LG Stylus 2, som den heter, er en konkurrent til Samsungs Note og at den har en penn som kan skrive notater på skjermen.

MiniTV

Noe av det vi var meste spent på var om telefonen kunne dekode DMB, som vi i Norge kaller MiniTV.

Det kan den, og det betyr at de som bor rundt Oslofjorden, litt over en million mennesker, kan ta imot disse sendingene.

I motsetning til hva mange har trodd har disse sendingene fortsatt, på tross av at nesten ingen har sett på dem.

Men det har vært så billig å fortsette at de aldri har blitt skrudd av, og nå kan de som kjøper den nye LG-telefonen også ta imot NRK1, TV 2 og TV 3.

– Telefonen representerer noe helt nytt gjennom at LG har publisert alle API-ene til digitalradioen. Det er første gang og har ikke en gang skjedd med FM, enda så mange år vi har hatt det. Dette betyr at alle kan lage apper som utnytter radioen og at de kan kombinere radiomottak med tjenester på nettet som avstemninger, målrettet reklame og annet de finner på, sier Garfors.

Sparer strøm og penger

MiniTV 2: Legger man ned skjermen og klikker oå bildet spretter det ut i fullskjemformat. <i>Foto: ORV</i>
MiniTV 2: Legger man ned skjermen og klikker oå bildet spretter det ut i fullskjemformat. Foto: ORV

– Det er et poeng å motta kringkastet radio i stedet for å strømme. For det første er det gratis, og for det andre varer batteriet i telefonen mye lenger. Husk at det er ganske vanlig å ha et mobilabonnement med en GB i måneden og bruker man strømmeradio til og fra jobben forsvinner gigabyten raskt, sier Garfors.

Han har målt batterilevetiden både på strømming over mobilnettet og mottak av DAB+.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Med skjermen av holdt batteriet i 22 timer med strømming og 32 timer med digitalradiomottak.

Bilradio

Garfors mener den nye LG-telefonen er et godt alternativ for de som vil ha digitalt radiomottak i bilen.

Radiomodulen bruker håndfrisettet som antenne, men det er lett å koble til en bilantenne som monteres i frontruta.

– Da fungerer den som en vanlig biladapter og sender lyden til bilradioen via Bluetooth, sier han.

Bordradio

Det er ingen tvil om at LG har tenkt mye på digitalradioen med denne modellen.

Den innebygde høyttaleren drives av en forsterker på 1 watt og gjør at den kan brukes som bordradio.

Det låter høyt, men kan selvfølgelig ikke måle seg i lydkvalitet med en vanlig bordradio.

Billig telefon

Selv om LGs pennbaserte telefon i likhet med Samsung Galaxy Note 4 har en skjerm på 5,7 tommer, har de plassert den i mellomsegmentet.

Det betyr en pris på 2990 kroner, mens Samsungen koster fra 5237 kroner.

Vi fikk prøve telefonen litt og ble overasket over at vekten på den store telefonen, som attpåtil har innebygget penn, bare er på 145 gram.

DAB+: Digitalradioappen gjør det mulig å plassere et bilde av radiokanalen direkte på hjemmeskjermen, og det kan gjøres så stort eller lite man ønsker. I ruten ser man den bildeinformasjonen som sendes med stadig flere av DAB+ kanalene. <i>Foto: ORV</i>
DAB+: Digitalradioappen gjør det mulig å plassere et bilde av radiokanalen direkte på hjemmeskjermen, og det kan gjøres så stort eller lite man ønsker. I ruten ser man den bildeinformasjonen som sendes med stadig flere av DAB+ kanalene. Foto: ORV

Likevel har den et batteri på 3 Ah. Samsungs Note veier 31 gram mer og har et batteri på 3,22 Ah. I motsetning til Samsung har LG utstyrt telefonen med to radiobrikker.

I tillegg til digitalradioen har den også FM. Men dette er selvfølgelig en bedre spesifisert telefon, men raskere prosessor, mer minne og sannsynligvis bedre kameraer.

Det får testene vise når den dukker opp på markedet i april.

I alle DAB-land

LG vil lansere den nye DAB+ telefonen i de viktigste landene som har innført digitalradio.

Foruten Norge kommer den samtidig i Storbritannia, Tyskland, Italia, Belgia, Nederland og Australia.

Ytterligere 12 land vil følge etter en stund.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.