BYGG

«Vi ønsker oss byggeplasser hvor forbipasserende kan stoppe opp, trekke pusten og nyte stillheten»

Bildet viser anleggsarbeid i forbindelse med oppgradering av Wessels plass i Oslo.
Bildet viser anleggsarbeid i forbindelse med oppgradering av Wessels plass i Oslo. Bilde: Mari Gisvold
Per Morten Johansen og Frederic Hauge
22. feb. 2016 - 09:06

I vinter har flere norske byer igjen opplevd dårlig luftkvalitet, verst av alt i Oslo og Bergen. Det er innbyggerne, særlig de med luftveisproblemer, som bærer kostnadene. Noen byer har tatt viktige grep for å få ned bilkjøringen.

Det er bra, men skal vi få renere byluft og mindre klimagassutslipp må vi tenke nytt om alt som bruker fossil energi.

Kan tilsvare flere tusen dieselbiler

Det brukes mye fossil energi på byggeplasser: Faktisk kommer en fjerdedel av Oslos transportutslipp fra anleggsmaskiner.  I dag varmes mange byggeplasser med diesel eller gass som bidrar til klimagassutslipp og lokale utslipp. Transport av materialer og avfall til og fra byggeplassen går på fossilt drivstoff og det stilles få krav til utslipp.

For å holde et bygg tørt i byggeperioden går dieselaggregatene kontinuerlig for å produsere varm luft. I store byggeprosjekter kan dieselforbruket tilsvare flere tusen dieselbiler.

Samtidig vokser de norske byene og behovet for boliger øker. Hvordan kan vi møte befolkningsveksten og samtidig oppnå klimakutt?

Fornybar og stille energi

Svaret er fossilfrie byggeplasser. Omsorgsbygg og Bellona er overbevist om at teknologiene for fossilfrie byggeplasser finnes. Vi ønsker oss byggeplasser hvor forbipasserende kan stoppe opp, trekke pusten og nyte stillheten.

Vi vil bytte ut bråkete og forurensende dieselaggregater med fornybar og stille energi. Fremtidens gravemaskiner og lastebiler kjører ikke på fossile drivstoff, men på batterier og hydrogen.

Vil utgjøre stor del av markedet

Skal slike løsninger vinne frem, må noen gå foran. Derfor vil Omsorgsbygg stille krav som reduserer utslipp fra byggeplasser og som baner vei for fossilfrie teknologier og løsninger.

For norske byer som skal redusere klimagassutslippene, bedre luftkvaliteten og øke utbyggingstakten vil slike løsninger være helt nødvendige.

Vi tror at fossilfrie løsninger som bransjen utvikler i dag, vil utgjøre store deler av markedet om få år. 8. mars inviterer vi derfor anleggsbransjen til bred diskusjon om hvordan byggeplassen blir en løsning for klimaet, byluften og innbyggerne.

Per Morten Johansen, administrerende Direktør, Omsorgsbygg Oslo kommunale foretak

Frederic Hauge, faglig leder, Miljøstiftelsen Bellona

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.