ARKIVNYHETER

De mest leste sakene i 2011

2011 er over, og vi vil ønske alle lesere et godt 2012.
2011 er over, og vi vil ønske alle lesere et godt 2012. Bilde: Colourbox
Stein Jarle Olsen
31. des. 2011 - 13:09

2011 har definitivt vært et år preget av de fryktelige hendelsene 22. juli, men det har likevel ikke vært foruten andre interessante temaer og hendelser.

Dette er de 15 mest leste sakene på tu.no i 2011.

15. Dette betyr krisen for Norge

Eurokrisen vil skape problemer for norsk næringsliv, mener bransjetoppene. Scanpix

EU- og eurokrisen ser ut til å få konsekvenser også for Norge, og mange interesserte seg for hva bransjetoppene mener vil bli de største utfordringene for norsk næringsliv.

Næringsminister Trond Giske uttalte blant annet at han mener denne krisen vil overgå den forrige finanskrisen.

Avaldsnes kan være det tredje største funnet i historien

14.

Etter de første tegnene av gigantfunnet i Nordsjøen eksploderte estimatene.

Sammen med det tilhørende funnet Aldous Major South ser det ut til at Avaldsnes inneholder opptil 3,3 milliarder fat olje, som gjør det til det tredje største funnet i historien, kun slått av Statfjord og Ekofisk.

TEST: Her er de beste tv-ene til jul
Vår eneste TV-test i år fikk solide lesertall.
Vår eneste TV-test i år fikk solide lesertall.

13.



Vi ba produsentene om å levere oss toppmodellene i 46-47-tommers-segmentet, og kjørte dem gjennom en grundig runde med tester.

Det ser ut til at mange var på jakt etter ny TV. Om du vil, kan du også gå direkte til de individuelle testene.

TEST: LG LW980W

TEST: Panasonic TX-P46GT30

TEST: Samsung UE46D8005

TEST: Philips 46PFL9706

TEST: Sony KDL-46HX920



TEST: Kjøkkenmaskiner

12.

Stadige klikk fra søkemotorer og nettbutikk-lenker gjør at vår kjøkkenmaskintest fra 2008 fortsatt går som en kule.

Trenger du også ny?



F-5 blir gitt bort

11.

I snart ti år har Forsvaret forsøkt å selge 15 lagrede Northrop F-5 Freedom Fighter kampfly.

Nå kommer i stedet flere av maskinene kommende flyteknikere til gode, kunne vi melde i oktober.

De fire flyfaglinjene i landet, Skedsmo, Sola, Bodø og Bardufoss, får nemlig hvert sitt kampfly, i tillegg til Luftforsvarets skolesenter på Kjevik (LSK).



10. Girkassa er helikopterets akilleshæl
Pilotene fikk beskjed om problemer 20 sekunder før rotoren på Super Puma-helikopteret løsnet og kappet av halebommen til skroget.
Pilotene fikk beskjed om problemer 20 sekunder før rotoren på Super Puma-helikopteret løsnet og kappet av halebommen til skroget.

Vår fly- og helikopterspesialist Per Dalløkken pløyet gjennom den britiske flyhavarikommisjonens sluttrapport etter helikopterulykken med et Super Puma-helikopter i Nordsjøen som kostet 16 liv for to år siden.

Ulykken skyldtes materialtretthet i et av planetgirene i hovedgirkassa, var konklusjonen. Det gikk bare 20 sekunder fra flygerne ble varslet om oljetrykkfall i hovedgirkassa til hovedrotoren løsnet og kappet halebommen av skroget.

Da befant helikopteret seg i 2 000 fots høyde.

Elefantfunnet kan bli kostnadssluk

9.

En av Norges mest erfarne oljeeksperter, Rolf Wiborg, slår alarm om ulovligheter i forvaltningen av den norske oljeformuen. Men han blir møtt med taushet fra alle hold.

Ifølge den tidligere ressursdirektøren har OD i lang tid påpekt at kjempefunnet bør bygges ut i sammenheng med to mindre funn, Luno og Draupne, som ligger i nærheten.

Selv om petroleumsloven er tydelig på at det skal være samordning dersom det er rasjonelt, hevder Wiborg at departementet nøler med å anvende loven.

Hemningsløse ingeniører søkes

8.

Statens vegvesen har en seks mann sterk prosjektgruppe som vurderer fjordkryssinger så vanskelige at tradisjonelle veiingeniører må søke hjelp langt utenfor eget fagfelt.

Derfor søker de nå etter offshoreingeniører som kan assistere, og også utenlandske firmaer viser interesse.

7.

Vi plukket med oss Apples lille mediesenterboks fra USA og boltret oss med episoder av favorittseriene før de kom på TV her på berget.

Boksen var mildt sagt lunefull i begynnelsen, men det gikk seg veldig godt til. Siden har Apple også lansert filmleietilbud for nordmenn.

6.

Apple-hysteriet lever videre også på sjetteplass.

Etter alle spekulasjonene ble det klart: Årets iPhone-modell ble ikke iPhone 5, men heller en kjappere variant av firern, kalt 4S.

Superjet til Gardermoen

5.

En av de første rutene Sukhoi Superjet SSJ100 settes inn på er Oslo-Moskva.
Sukhoi Superjet. Sukhoi

Hvorvidt det var navnet på flyet eller saken i seg selv som dro klikk, vites ikke, men saken om russiske Sukhois Superjet SSJ100-95 ble svært populær.

Flyet var å finne på Gardermoen allerede i november.

8 av 10 nettbanker strøk i sikkerhetstest

4.

Selskapet Encripto i Ålesund testet ti norske nettbanker, og kom frem til at åtte av dem hadde for dårlig sikkerhet mellom serveren og kundens nettleser.

7 av 10 var åpne for såkalte BEAST-angrep. ”Browser Exploit Against SSL/TLS” innebærer at sårbarheter i nettleseren gjør det mulig for uvedkommende å få tilgang til data i den krypterte forbindelsen mellom kunde og nettbank..









Han er mannen bak testvinner-varmepumpen
Katashi Tarekado.
Katashi Tarekado.

3.

Fra jobbeksil i Norge har Katashi Tarekado bidratt til at varmepumpene blir laget for norske forhold.

Det har bedret effekten, og gjorde at Toshiba oppnådde de beste testresultatene i svenske Energimyndighetens test av varmepumper.

– Vi har spilt inn hva vi ville prioritere, men også hva vi ville prioritere ned. For eksempel var vi ikke så bekymret for lydnivået på utedelen, som er lavt nok, og heller ikke på kjøleegenskapene om sommeren. Varme er viktigere enn kulde her i landet, selv om det ikke er like åpenlyst i mitt hjemland, forklarte Tarekado.

Leserne kastet seg også ut i en dyptpløyende diskusjon om både de tekniske aspektene ved varmepumper, kostnader og plassering.

2. Utdanning har lite å si for lønna

SSB-analyser av livstidslønn viste at den lønnsmessige avkastningen av utdanning er relativt lav sammenlignet med hva tidligere studier har vist.

Også IQ-avkastningen er lav, ifølge forskerne, noe som ga årets nest mest leste sak.

Her ligger norske oljemilliarder

1.

Her havner en stor del av norske oljepenger. Tyskland har lånt flere titalls milliarder fra Norge til en rente på 1,8 prosent.
Tyskland låner norske oljepenger til 1,8 prosent rente. Truls Tunmo

Årets aller mest leste sak på tu.no handlet om hvordan penger fra det norske oljefondet lånes ut til 1,8 prosent rente til samferdselsprosjekter i Tyskland.

Samtidig legger myndighetene til grunn en rentebinding på 6,5 prosent for veiprosjekter her hjemme.

– Dersom lånerenten til bompengeselskapene hadde vært så gunstige som det er mulig å få til, hadde enten prisen per bompassering gått ned, eller veibyggingen hadde blitt nedbetalt raskere. Dog hadde vi ikke vært i nærheten av en lånerente på 1,8 prosent, sa Høyres Øyvind Halleraker, som er svært kritisk til praksisen.

Da gjenstår det bare å ønske godt nyttår og takke for et fint 2011. Vi håper dere er med oss også i 2012, hvor vi snart kan servere nyheter på en ny og langt mer moderne teknisk plattform.

Ris og ros tas gjerne imot i kommentarfeltet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.