De ga opp solide årslønner for å utvikle programvare. Nå begynner kontraktene å komme

De ga opp solide årslønner for å utvikle programvare. Nå begynner kontraktene å komme
Driftsapp: Janne Aas-Jakobsen viser hvordan appen kan benyttes til å melde feil og dokumentere dem. Den kan også gi all nødvendig FDV-informasjon, så fremt den er tilgjengelig. Bilde: Joachim Seehusen

KORT OM BIM

BIM (Building Information Model) er en 3-D tegningsmodell på en felles server som også inneholder informasjon og koding for et byggeprosjekt: produktinformasjon, U-verdier, brannklassifikasjon osv. Forskjellige aktører kan hente den informasjonen de har behov for.

I åpen BIM benyttes den åpne standarden IFC (Industry Foundation Classes), som administreres av Buildingsmart International (tidligere IAI). buildingsmart-standardene er ISO-standard og er dokumentert på Express data definition language, som også er utviklet som en ISO-standard.

En forutsetning for å bruke BIM effektivt og med stor nytte er at programvareleverandørene ikke benytter proprietære standarder, derfor IFC.

IFD eller International Framework for Dictionaries er en ISO-standard (ISO 12006-3) for oppbygging av referansebibliotek som inneholder begreper med tilhørende definisjoner og relasjoner til andre begreper. IFD vil kunne bli det usynlige «limet» som tillater forskjellige IFC-baserte IT-systemer å utveksle informasjon på en måte som både sender og mottaker forstår.

Historien går tilbake til august 1994 da representanter for 12 amerikanske selskaper i byggenæringen begynte å se på mulighetene for å få forskjellig programvare til å snakke sammen. Industry Alliance for Interoperability ble stiftet i oktober 1995. Britiske og tyske interessegrupper fulgte raskt opp og stiftet lokale avdelinger av IAI. Det første internasjonale IAI-møtet ble holdt i London våren 1996, der ble navnet endret til International Alliance for Interoperability.

Les mer på buildingsmart.com, bildingsmart.no eller ifcwiki.org.

– De tradisjonelle systemene for forvaltning og drifting av bygg er laget for regnskapsførere med kontorjobb og forkjærlighet for Excel-ark, de er ikke tilpasset de som drifter byggene. Vi har laget en BIM-løsning for drift.

Nå mener Janne Aas-Jakobsen at hun har et dataverktøy som er helt og holdent basert på behovene som vaktmestre og driftsansvarlige har.

Hotellkunde

En av kundene er et hotell- og leilighetsanlegg på Norefjell.

Om noe er galt med rommet kan gjestene ta et bilde og sende det inn i systemet. Dermed er feilen dokumentert. Meldingen går til driftsansvarlig som så kan ta saken videre.

– De oppfordrer gjestene til å laste ned å bruke appen. I Viscenario-appen blir informasjonen automatisk sendt til riktig mottaker. Slike meldinger kan alle sende, det er ikke behov for administrasjon av brukernavn og passord.

Les også: 177 Oslo-borettslag kan fra våren av melde feil via mobilen

Europeisk distributør

Sammen med med-gründer Beate Adams Størkson stiftet Aas-Jakobsen selskapet Viscenario i 2012, der hun også er styreleder.

Bygningsingeniøren og IT-utvikleren ga opp solide årslønner for å utvikle programvare. Nå er de i mål.

De første kundene har kjøpt lisenser, og avtale er på plass med en europeisk distributør som betjener Danmark, Nederland, Tyskland og Storbritannia.

Alt er mobilt, web-basert og informasjon lagres i nettskyen. De som kjøper lisens får brukernavn og passord, så kan driftsansvarlige laste ned appen (til Android eller iOS) og man er i gang.

Klikk og les

Om et rom skal males er det bare å klikke på BIM-modellen og opp kommer all FDV (forvaltning, drift og vedlikehold, red. anm.)-informasjon, som malingstype og fargekode.

Er det et vindu som er ødelagt er også leverandør og all nødvendig informasjon om vinduet tilgjengelig på mobilen, nettbrettet - eller på PC-en om man sitter med en.

Bedriftene som har kjøpt lisens kan selv styre hvem som skal ha tilgang til hvilken informasjon. På hotellet får ikke gjestene noe slikt, kun en mulighet til å melde feil der og da på en grei måte.

Les også: 23 år gamle Mathias sa nei til jobb i Facebook

Gründer: Etter to år med intenst utviklingsarbeid og null lønn er nå de første kontraktene i havn. Internasjonalt salgsarbeid er også startet. Joachim Seehusen

Utviklingskontrakt

Viscenario har fått en IFU-kontrakt, en industriell forsknings- og utviklingskontrakt, med Innovasjon Norge, der Undervisningsbygg i Oslo er krevende kunde i prosjektet.

Undervisningsbygg har stilt med skoler i Oslo som objekt for programvareutviklingen, og første skole til å rulle ut i full drift, er Kuben.

Hele prosjektet har hatt en kostnadsramme på 7,5 millioner kroner, hvorav 1.5 millioner er støtte fra Innovasjon Norge. Utviklingsprosjektet er nå avsluttet, og Aas-Jakobsen er fornøyd med at Undervisningsbygg svarte med å kjøpe lisenser.

Seksjonsleder Runar Berget i Undervisningsbygg bekrefter at det hittil har vært magert med systemer som er utviklet med tanke på drift.

– Vi skal nå prøve systemet og se hvordan det kan brukes og hvordan det kan la seg integrere i våre eksisterende systemer, sier Berget.

I startfasen vil Undervisningsbygg bruke systemet mest til regelbundet internkontroll, som rømmingsveier og brannvarsling.

– Vi kommer ikke til å bruke det helt og fullt til all FDV. Det er jo et nytt produkt, vi er spent på tilbakemeldingene, sier Berget.

Les også: Hollywood-stjerner og millardærer satser på Silje

Først i verden

– Vi har 14 kunder nå, systemet finnes på norsk og engelsk, i løpet av en ukes tid kommer nederlandsk og dansk, og vi har startet arbeidet med tysk oversettelse.

Selv mener Aas-Jakobsen at de er først ute med en slik løsning, og hun tror hun har et forsprang på konkurrentene med innfallsvinkelen.

– Vi har sett at en del etablerte bedrifter på FDV-siden har begynt å love kundene sine noe liknende. Ennå har ingen klart det. Jeg tror det skyldes at tradisjonelt har man mest oppmerksomhet mot forvaltning, vi ser mot drifterne.

Det mener hun innebærer en annen innfallsvinkel til systemutviklingen, som er viktig for suksess.

– I stedet for å tilby en teknologi der brukerne må tilpasse seg så lar vi informasjonen flyte gjennom et system der det som kommer frem er tilpasset de forskjellige brukergruppene.

Men i startfasen kaster gründervirksomhet lite av seg.

– Hvis vi dobler salget kan vi begynne å tenke på å ta ut lønn. Til nå har vi jobbet gratis.

Les også:

Hun var gründer og adm. dir. Nå er hun tilbake «på gølvet»

Hun har vært sjef for 70 menn siden hun var 28 år gammel

Slik jobber de for å lykkes i Silicon Valley