KRAFT

De borgerlige lover enøk-fradrag i 2015

 

Nå har de borgerlige partiene gitt seg selv en frist for å få innført de varslede enøk-fradragene.
Nå har de borgerlige partiene gitt seg selv en frist for å få innført de varslede enøk-fradragene. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
5. des. 2013 - 17:29

Miljøvernorganisasjonene og varmepumpebransjen har vært kritiske til at Enøk-støtte i hjemmet må vente på utredning av andre fradrag for enøk-investeringer uten å innføre det med en gang.

Frykten var at de potensielle kundene skulle sette seg på gjerdet og vente på ordningen, slik at bransjen bremser helt opp.

Les også: Skattefradragene for energieffektivisering kommer ikke i statsbudsjettet

Rot

Nå har imidlertid det borgerlige flertallet i Energi- og miljøkomiteen justert budsjettet for 2014, og foreslår at regjeringen fremmer en ordning med skattefradrag for enøk-tiltak i for husholdningene så snart som mulig og senest i forbindelse med statsbudsjettet for 2015, opplyser Venstre i en pressemelding.

Forslaget slår også fast at prosessen med enøk-fradrag frikobles fra prosessen om såkalt ROT-fradrag, som er et fradrag for vedlikeholdskostnader i hjemmet. Dermed vil innføringen av enøk-fradragene kreve mindre utredning enn om de to skulle ses sammen, slik Høyre og Frp opprinnelig foreslo i sitt budsjettforslag.

Les også: Vil at du skal få enøk-støtte til IT-løsninger i hjemmet

– Fortsatt fare

Seniorrådgiver Guro Nereng i miljøstiftelsen Bellona sier hun har forståelse for at partiene øsker å fremstå som flinke.

– Men ved å sette en frist og at den er så lenge som et helt år til, gjentar de jo den gamle feilen. Det er en reell fare for at deler av markedet stopper opp. Så ingen kan hvile i denne saken.

Hun sier at Bellona nå klamrer seg til ordene om at ordningen skal innføres «så snart som mulig».

– Dette må gå an å få på plass til revidert budsjett for 2014. Bransjen jobber iherdig med forslag til tiltak og minstekrav, sier hun.

Les også:  – At strøm ikke skal brukes til oppvarming, er religion for ingeniørene

– Nesten tabbe

Nereng er svært glad for at ROT- og Enøk-fradragene frikobles fra hverandre.

– Det er meget bra, og det skal Venstre og KrF, og muligens flere, ha ros for. Man har altså rettet opp en stor nesten-tabbe med å skulle sause dette sammen, sier Nereng, som tar forbehold om at hun ennå ikke har lest budsjettinnstillingen.

Daglig leder Bård Baardsen i Norsk varmepumpeforening har også håp om at innføringen av skattefradragene går enda raskere enn garantien de borgerlige partiene nå har gitt.

– Vi håper skattefradragene kommer på plass så snart som mulig og ikke drøyer til statsbudsjettet for 2015, sier han til Teknisk Ukeblad.

Miljøstiftelsen Zero er også utålmodig.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– All utsettelse av varslede tiltak gjør at mange venter med sine enøk-planer. Vi mener derfor dette burde kommet allerede i revidert nasjonalbudsjett, sier Zeros kommunikasjonssjef Jon Evang.

Les også:

Skal koble 76 vindturbiner til nettet

Havvindgigantene kniver om å ha verdens største havvindturbin  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.