KRAFT

CO2-fangst bare lønnsomt for nye kraftverk

IKKE LØNNSOMT? SSB og Frischsenteret mener det ikke er lønnsomt å ettermontere fangst- og lagringsløsninger for CO2. Illustrasjonsfoto fra EONs kullkraftverk Staudinger i Tyskland, hvor Siemens har installert et testanlegg for CO2-fangst.
IKKE LØNNSOMT? SSB og Frischsenteret mener det ikke er lønnsomt å ettermontere fangst- og lagringsløsninger for CO2. Illustrasjonsfoto fra EONs kullkraftverk Staudinger i Tyskland, hvor Siemens har installert et testanlegg for CO2-fangst. Bilde: Siemens
18. mai 2011 - 07:33

Det er konklusjonen etter simuleringer Statistisk sentralbyrå (SSB) og Frischsenteret har gjennomført, skriver forskning.no.

Les også: Her skal CO2-gåten løses

Ikke ettermontering

– Når kostnadene for utslipp holdes høye nok, og de som investerer baserer seg på det, kan det ventes å bli et stort marked for fangst og lagring av CO2 i Europa, sier Mads Greaker, forskningsleder for energiøkonomi i SSB.

Selv med høye avgifter, vil det ikke lønne seg å ettermontere fangst- og lagringsløsninger, legger han til.

Likevel har Det internasjonale energibyrået (IEA) konkludert med at selv en lav CO2-avgift kan føre til en betydelig fangst fra ettermonterte anlegg.

Les også: IEA vil ha gasskraft uten rensing

Markedet bestemmer

– IEA opererer tydeligvis med andre kostnader for fangst og lagring enn det vi gjør. Vi baserer oss på en bred gjennomgang av publiserte kostnadstall, og våre beregninger viser at ettermontering blir for kostbart til å bli tatt i bruk uten særskilt støtte, konstaterer Greaker. Gruppen hans mener likevel at myndighetene ikke bør innføre slike særskilte tiltak.

– De bør heller fastsette høye CO2-avgifter og la markedet ta seg av teknologivalget.

Les også: Vi kan bli 77 prosent fornybare

Samarbeid om CO2-fangst på Kollsnes

Maksgrense for Mongstad-utslipp

CO2-fangst 300 millioner dyrere

Har vedtatt CO2-fangst

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.