MOTOR

Bytter batteriet på fem minutter

Fire måneder etter at Better Place startet å selge Renault Fluence ZE i Danmark, åpnet landets første batteribyttestasjon tirsdag.

Les også:

Nå selges batteribytte-elbiler

Better Place vraket Norge

Danmarks klima- og energiminister Lykke Friis satt på i den første (offisielle) hurtige batteribyttet ble gjennomført. Det vil si en automatisk bytte av litiumionebatteriet på i underkant av fem minutter.

Videoen over viser hvordan batteribyttet foregår (i tillegg til å vise litt fra infrastrukturen Better Place har i Israel).

Intelligent lading

Det første batteribyttestasjonen ligger i Gladsaxe. Det er en i utstrekning liten kommune som ligger nordvest for København.

Better Place har ambisjon om å ha til sammen 20 slike stasjoner i operativ drift i løpet av første halvår 2012. Ifølge selskapet selv tar det 8–10 uker å bygge en stasjon.

Stasjonene har kapasitet til å lade opp til 12 batterier i timen. Better Place opplyser at batteriene lades under optimale temperaturforhold, slik at de i perioder med overskudd av strøm i nettet kan hurtiglades på under en time uten å ta skade.

Når det er mindre andel fornybar energi tilgjengelig, reduseres ladeeffekten.

Må leie batteri

Nevnte Renault kan kjøpes for 209 000 danske kroner. Det er vel å merke uten batteri.

For å få tilgang til batteriet må brukerne bestille abonnement hos Better Place. Det koster fra 1 500 kroner per måned for å kjøre maksimalt 10 000 kilometer i året til 3 000 kroner måneden for ubegrenset kjørelengde. Inkludert i prisen er lading hjemme eller på offentlige Better Place-stasjoner samt tilgang til byttestasjonene.

Det vil si; skal du ha en Better Place hjemmelader koster denne 10 000 kroner å montere opp og 200 kroner i måneden i leie, pluss en tilkoblingsavgift til netteieren.

Tror det blir en bestselger

Fem minutter er raskere enn det tar å hurtiglade en elbil. For ikke å si normallading som gjerne tar 6–8 timer for denne batteristørrelsen.

På en annen side er det lengre tid enn det tar å fylle en tank bensin, diesel eller hydrogen for den del.

Et kritisk moment er dessuten at det foreløpig kun er Fluence ZE som er kompatibel med byttestasjonene.

Better Place-direktøren i Danmark, Johnny Hansen, rapporterer at interessen er så stor at han regner med å se Renault Fluence ZE som landets mest solgte bil innen få år.

Elbilens siste barriere

– Vår løsning gir større kjøreglede, renere luft i byene og bidrar til å øke fornybarandelen i elnettet. En elbil med et Better Place-abonnement har til og med lavere totalomkostninger enn en tilsvarende konvensjonell bil.

Fluence ZE har en oppgitt rekkevidde på 185 kilometer (NEDC) og har en motor som yter 70 kW og 226 Nm. Topphastigheten er 135 kilometer i timen.

– Med batteribytte overvinner vi elbilens siste barriere, nemlig rekkevidden, skriver Hansen i en pressemelding .

Renault Fluence ZE selges for 209 000 kroner i Danmark. I tillegg kommer månedlig leie for batteriet. Søren Svendsen