TESTBASSENG

Bygger testbasseng for oljevernutstyr

Eneste i sitt slag i Nord-Europa.

Fire propeller skal gi strøm og bølger for å kunne teste oljevernutstyret på en realistisk, men kontrollert måte. (Bilde: Kystverket)
Testbassenget nærmer seg ferdig. Kommunikasjonsrådgiver Ane Eide Kjærås sammen med en kollega inspiserer hallen. (Bilde: Kystverket)
Det gamle testbassenget i Horten gjennomgår nå en "face lift" med nye instrumenter og utstyr for bedre testing av oljevernmateriell. (Bilde: Kystverket)
Laboratoriet til kystverket i Horten kan lage olje med ulike egenskaper for å teste utsyr for alt fra bunkersolje til diesel. (Bilde: Kystverket)

Eneste i sitt slag i Nord-Europa.

Fire propeller skal sørge for at det skapes realistiske bølge- og strømforhold i det 30 meter lange og 7 meter brede bassenget.

– Målet er å bidra til forbedring av oljevernteknologien gjennom objektive og realistiske tester av utstyr, sier Johan Marius Ly, beredskapsdirektør i Kystverket.

Les også: Her filmes Kerry av norsk drone

Ombygging

Kystverket bygger ikke et flunkende nytt anlegg, men oppgraderer sitt eksisterende. Kontrakten gikk til NLI Solutions.

Bassenget er fire meter dypt og rommer ca. 800 kubikkmeter vann. Bassenget skal være stort nok til at oljevernutstyr testes i olje, vann og bølger i full skala og realistiske omstendigheter.

Les også: Batteriekspert om batterier på skip: – En blindvei

Oljetilpassing

I tillegg vil testanlegget ha et eget laboratorium som kan framstille egnet olje slik at utstyret kan testes for ulike oljetyper. Senteret vil være tilgjengelig for produsenter av oljevernutstyr og andre aktører som er involvert i utvikling av denne typen utstyr. 

– Når arbeidet er ferdig på nyåret vil fasilitetene være det eneste i sitt slag i Nord-Europa, sier Ane Eide Kjærås, kommunikasjonsrådgiver i Kystverket.

Les også:

Denne fergen har verken drivstofftanker eller påkjøringsrampe

Her er Norges nye bombekastervogn

Miljøvernerne jubler over denne ferga  

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå