BYGG

Bruker gammel fasade som innvendige vegger

Når det gamle kontorbygget forvandles til nullhus, er målet å gjenbruke mest mulig.

Rehabiliteringen av Kjørbo i Sandvika er i full gang. Inne i bygget skal glasset fra den gamle fasaden settes inn som skillevegger.
Rehabiliteringen av Kjørbo i Sandvika er i full gang. Inne i bygget skal glasset fra den gamle fasaden settes inn som skillevegger. Bilde: Mari Gisvold Garathun

Om Kjørbo

 • Kjørbo ligger ved vannet i Sandvika i Bærum kommune og eies av Entra Eiendom.
 • Hvert av de to planlagte rehabiliterte byggene er på ca. 2600 kvadratmeter, og ble oppført i 1980.
 • I dag har byggene et energiforbruk på rundt 250 kWh pr kvadratmeter pr år.
 • Etter rehabilitering planlegges energibehovet å være dekket av egen energiproduksjon fra solcellepaneler. Panelene kan produsere elektrisitet til bruk på området eller for levering på nettet. Solcellepanelene kan levere over 200 000 kWh årlig, eller 41 kWh/m2 årlig.
 • Energibrønner boret i fjell skal forsyne byggene med frikjøling om sommeren, og fungerer som energikilde for byggenes
  varmepumpeanlegg om vinteren. En av varmepumpene benyttes også til oppvarming av varmt tappevann.
 • Vegger, tak og vinduer er planlagt med svært god tetthet og isolasjonsevne. Utvendig solavskjerming og innvendige løsninger, som eksponering av betong i dekkene, bidrar til redusert kjølebehov sommerstid.
 • Ventilasjonsløsningene skal sikre godt inneklima med lavest mulig energiforbruk. Løsningene kombinerer høyeffektiv varmegjenvinning, særdeles lavt trykkfall og effektiv, behovsstyrt ventilasjon på en måte som minimerer behovet for ventilasjonskanaler, spjeld og tilhørende automatikk for styring.
 • Elektrisitetsbehovet til belysning er redusert gjennom effektiv utnyttelse av dagslys og bruk av energieffektive belysningssystemer, styrt etter behov.
 • Kalkulert energiforbruk i bygningene, eksklusiv brukerutstyr, blir dermed rundt 100 000 kWh årlig, eller 20 kWh/m2.
 • Når energi som er brukt til produksjon av materialer, såkalt bunden energi, trekkes fra, viser beregningene at det blir et overskudd i energibalansen totalt.
 • Godt innemiljø har høy fokus i prosjektet, og alle innvendige arealer skal oppgraderes til moderne kontorlokaler.
 • I fasadene er det planlagt å bruke brent tre, som beholder det mørke uttrykket i bygningene, som er et miljøvennlig materiale og er gunstig i forhold til bunden energi.

Kilde: Powerhouse.no

Forvandlingen fra gammelt 80-tallsbygg til nytt nullenergibygg på Kjørbo i Sandvika er godt i gang.

For å gjenbruke mest mulig av de gamle byggene, skal glasset fra de gamle fasadene brukes som skillevegger mellom kontorene i de nye restaurerte byggene.

Fra fasade til skillevegg

– Vi har hatt en ønske om å resirkulere materialer på tomten, og har sett på hvilke gjenvinningsmuligheter vi har. Siden de opprinnelige byggene bestod av mye glass bestemte vi oss for å bruke det videre i de nye byggene, sier Andreas Joyce Nygaard, arkitekt i Snøhetta.

De opprinnelige fasadene på Kjørbo var rene glassfasader. Til tross for at de nye byggenes fasader vil bli bestående av mye mindre glass, har arkitektene funnet en måte å ta i bruk glasset fra de gamle byggene.

– Fasadeglasset er sotet, og vil gjøre seg godt som skillevegger mellom kontorer i de nye byggene, sier Nygaard.

Les også: Her har de brukt over 20 år på 9 kilometer tunnel

Herdet glass

Fasadeglasset er herdet, og kan dermed ikke justeres noe til nytt bruk.

– Vi må bruke glasset som det er. Det fører til at skilleveggene må planlegges ut fra glasset, ikke motsatt, sier Nygaard.

Årsaken til at glasset gjenbrukes er prosjektets tilknytning til Powerhouse-alliansen. Sammen skal entreprenøren Skanska, miljøorganisasjonen ZERO, arkitektfirmaet Snøhetta, aluminiumselskapet Hydro og Entra Eiendom restaurere byggene.

Ambisjonen er å utvikle og realisere bygg som har et positivt energiforbruk regnet over levetiden.

– Glass er en av de materialene som har en ekstremt høy verdi av bundet energi. Det brukes utrolig mye energi for å lage glass. Så når vi allerede har glass på stedet, og kan utnytte oss av det uten at det tilfører prosjektet mer bundet energi får vi lagd glassvegger du kan se gjennom som har alle kvalitetene glass har uten at vi har tilført prosjektet glass, sier Nygaard.

Les også: Erstatter glass med brent tre

Rehabilitering av Kjørbo i Sandvika
Her forberedes solcellepanelet på Kjørbo. Mari Gisvold Garathun

Energiregnskapet

Før restaureringen av det første kontorbygget startet, ble bygget skrapet ned til betongen. Alle betongdekker og hele bæresystemet er gjenbruk, resten blir nytt.

– Det har vært ønskelig med gjenbruk, men det må jo veies opp mot fornuft og kostander. Det er ikke alt det er like lett å gjenbruke, sier Marit Thyholt, seniorrådgiver for energi og miljø i Skanska.

Thyholt er en del av prosjekteringsteamet som har jobbet med energi og inneklima på Kjørbo.

– Gjenbruk betyr mye i energiregnskapet vårt for bundet energi, og er en vesentlig del av powerhouseregnskapet, sier hun.

Vil bli "outstanding"

Fokuset på gjenbruk og minimering av restavfall henger sammen med kravene i BREEAM-NOR, byggenæringens felles miljøsertifiseringssystem.

– For Kjørbo sikter vi etter aller høyeste klassifisering som er outstanding, sier Thyholt.

De ulike klassifiseringene fra Breeam er pass, good, very good, excellent og outstanding.

Les også:

Det beste plusshuset er kåret

Moderne bygg skal levere strøm og overvåkes med sensorer

Slik kan de bygge ny pir samtidig som flyplassen går for fullt  

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.