BRUER

Brua ble kontrollert gjennom en hovedinspeksjon i fjor

Førerne av de to kjøretøyene som var på brua er kommet fra det i god behold. Tretten bru, som kollapset tidlig mandag morgen, var gjenstand for en hovedinspeksjon så sent som i fjor.

Tretten bru i Gudbrandsdalen har kollapset. Brua går over Gudbrandsdalslågen.
Tretten bru i Gudbrandsdalen har kollapset. Brua går over Gudbrandsdalslågen. Foto: Geir Olsen / NTB
NTB
15. aug. 2022 - 08:14 | Endret 15. aug. 2022 - 12:11

Store deler av mandagen undersøkte politiet om noen personer kan ha falt i elva da Tretten bru på fylkesvei 254 i Øyer i Gudbrandsdalen kollapset. Minst én lastebil og én personbil var på brua da den havnet i vannet.

Førerne av de to kjøretøyene er gjort rede for og er i god behold, skriver NTB.

Operasjonsleder Bård Einar Hoft i Innlandet politidistrikt bekreftet kort etter hendelsen at førerne av lastebilen og personbilen er gjort rede for, og er i god behold.

– Vi begynner å få oversikt, men kan ikke utelukke at det er ytterligere folk som har gått i vannet, sa Hoft.

– Politiet mottok kl. 07.34 melding om at en bru over Lågen på Tretten har kollapset. En lastebil og en personbil skal være berørt. Det er per nå uvisst hvor mange personer som er berørt av ulykken. Fører av personbil er tatt hånd om av helsevesenet, skrev Innlandet politidistrikt i en pressemelding i 8.30-tiden mandag.

– Vi jobber fremdeles med vitneavhør for å forsikre oss om at det ikke er flere som har vært på brua da den kollapset, sa Terje Krogstad, leder for driftsenhet Midt i Innlandet politidistrikt til NTB mandag formiddag.

 <i>Foto: Geir Olsen</i>
Foto: Geir Olsen

På formiddagen mandag jobber innsatsstyrker med å sikre lastebilen.

Det er store konstruksjoner som har falt i elva. Det er fare for at de kan bli tatt av elva og bli dratt med nedover.

Tretten bru er en nær 150 meter lang bru som går over Gudbrandsdalslågen like ved E6. Den er laget i tre og er ti meter bred. Brua er en limetrebru og er av samme konstruksjon som en tilsvarende bru over E6 ved Sjoa som kollapset i februar 2016.

Tretten bru skal være en av en rekke bruer på Østlandet som ble undersøkt og kontrollert etter brukollapsen ved Sjoa i 2016.

Ble sjekket i fjor

Det ble gjort en grundig inspeksjon av Tretten bru i fjor, uten at man fant noen feil ved brua, ifølge Innlandet fylkeskommune.

I fjor ble brua sjekket gjennom en hovedinspeksjon, som er en større, teknisk gjennomgang. I tillegg ble det gjort en enklere, rutinemessig inspeksjon i juni i år, opplyser avdelingsdirektør Aud Riseng i Innlandet fylkeskommune til NTB.

– Det ble ikke gjort noen funn da. Så dette kom veldig overraskende på oss, sier hun.

For Perkolo bru, som er navnet på brua som kollapset ved Sjoa, ble det senere klart at det var en grov underdimensjonering av en skjøt som utløste sammenbruddet. Det skyldtes en alvorlig prosjekteringsfeil, men i desember besluttet statsadvokaten å henlegge den saken.

Det var klokken 7.52 mandag morgen at politiet i Innlandet skrev på Twitter: – Tretten bru er meldt å være kollapset. En lastebil og en personbil skal være gått i vannet. Ukjent hvor mange personer som kan være involvert, ukjent om det er personskader, 

De fikk melding om hendelsen klokken 7.34.

Fylkesvei 254 og E6 er stengt i begge retninger som følge av ulykken, ifølge Vegtrafikksentralen.

Samferdselsdepartementet melder at statsråd Jon-Ivar Nygård, som er på reise i Innlandet i dag, drar på befaring til Tretten bru sent i ettermiddag. 

Brua går over Gudbrandsdalslågen. (Foto: Geir Olsen / NTB <i>Foto: Geir Olsen / NTB</i>
Brua går over Gudbrandsdalslågen. (Foto: Geir Olsen / NTB Foto: Geir Olsen / NTB

(©NTB)

Bruer over E6
Les også

Disse bruene stenges for kjørende umiddelbart

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.