IT

Britisk etterretning samlet inn millioner av webcam-bilder

Fikk hjelp av NSA.

Internettgiganten Yahoo reagerer med vantro og sinne på at millioner av bilder som deres kunder har tatt med sine web-kameraer, ble samlet inn av den britiske etterretningsorganisasjonen
Internettgiganten Yahoo reagerer med vantro og sinne på at millioner av bilder som deres kunder har tatt med sine web-kameraer, ble samlet inn av den britiske etterretningsorganisasjonen Bilde: Reuters / NTB Scanpix
27. feb. 2014 - 18:34

Britisk etterretning har samlet inn og analysert millioner av bilder som Yahoo-brukere har tatt med sine webkameraer, uavhengig av om brukerne har vært terrormistenkt eller ikke, melder The Guardian.

Den britiske overvåkingsorganisasjonen GCHQ fikk hjelp av sine amerikanske kolleger i etterretningsorganisasjonen NSA, ifølge dokumenter som er lekket av varsleren Edward Snowden og som avisen The Guardian gjengir torsdag.

Lekkasjene viser dokumenter fra GCHQ som er datert til perioden 2008 og 2010 Her omtales overvåkingsprogrammet Optic Nerve, som ifølge de samme dokumentene samlet inn flere millioner bilder som Yahoo-brukere hadde tatt med sine webkameraer, kameraer som er innebygd i datamaskiner.

Les også: Slik holder du dokumentene dine hemmelig

Utenfor mistanke

Bildene ble sendt videre for analyse til databasene til GCHQ og NSA, helt uavhengig av om brukerne som hadde tatt bildene var under terrormistanke eller ikke, ifølge avisen.

Bare i løpet av en seksmånedersperiode i 2008 samlet GCHQ inn bilder fra over 1,8 millioner Yahoo-brukere verden over. Et stort antall av bildene hadde seksuelt innhold.

«Beklageligvis viser det seg at et overraskende stort antall mennesker bruker kommunikasjon med webkamera til å vise intime deler av kroppen sin til andre mennesker. I tillegg er det slik at programvaren som Yahoo bruker gjør at mer enn én person kan følge en webkamera-strømming uten nødvendigvis å sende en tilsvarende strømming tilbake, viser at dette brukes for å kringkaste pornografi», står det skrevet i et dokument.

Les også: USA spionerte under klimatoppmøtet i Danmark

Yahoo forbannet

Andre dokumenter viser at praksisen også pågikk i 2012. GCHQ insisterer ifølge The Guardian på at innsamlingen av bilder har vært «nødvendig, proporsjonal og i tråd med britisk lovgivning».

Yahoo på sin side reagerte med sinne og vantro da de fikk vite om saken av The Guardian.

Selskapet avviser å ha visst om bildeinnsamlingen og anklager overvåkingsorganisasjonene for «å ha tatt brudd på brukernes privatliv til et helt nytt nivå».

Les også:

Slik skal Pirate Bay gjøre det umulig å blokkere nettsider  

Massive angrep rammer norske servere

Tilgang til andres e-post: 1080 kroner

Nettskurker tappet 30000 bankkontoer  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.