OLJE OG GASS

Britene lager oljekrise-plan

LYTTER: Han ønsker en plan for å takle en ny oljekrise. Storbritannias energi- og klimaminister Chris Huhne har møtt den britiske industriens peak oil-gruppe. Nå skal de samarbeide om å finne ut hvordan britene skal takle en eventuell oljekrise med høye priser.
LYTTER: Han ønsker en plan for å takle en ny oljekrise. Storbritannias energi- og klimaminister Chris Huhne har møtt den britiske industriens peak oil-gruppe. Nå skal de samarbeide om å finne ut hvordan britene skal takle en eventuell oljekrise med høye priser. Bilde: Scanpix
Kjetil Malkenes Hovland
23. mai 2011 - 07:14

De har lenge advart mot et nytt oljesjokk, industrigruppen UK Industry Taskforce on Peak Oil and Energy Security (ITPOES).

Nå har de fått møte energi- og klimaminister Chris Huhne, og han skal ha blitt enig med gruppen om at britene trenger en plan i tilfelle et nytt oljesjokk, skriver BusinessGreen i et eksklusivt oppslag .

Gruppen består av selskaper som Arup, Buro Happold, Solarcentury, Stagecoach og Virgin. De mener verdens oljeproduksjon vil stange i taket og begynne å falle innen få år, og har lenge krevd handling.

Les saken: Krever peak oil-analyse

250 dollar fatet

Nå skal gruppen jobbe sammen med energi- og klimadepartementet for å vurdere risikoen for oljemangel og for å planlegge hvordan man skal takle dette.

Teknisk Ukeblad har flere ganger omtalt den bredt sammensatte britiske parlamentarikergruppen som frykter peak oil og planlegger for rasjonering innen 2020.

Les saken: Vil rasjonere energien

Det er ikke klart hvordan den britiske peak oil-planen skal utarbeides, men trolig skal industrigruppen ITPOES hjelpe til med å finne ut hva som kan skje med den britiske økonomien hvis oljen blir enda dyrere, blant annet ut i fra et konkret eksempel med en tenkt oljepris på 250 dollar fatet i 2014.

Energi- og klimaministeren skal også ha bedt ITPOES om å presentere sine bekymringer for finansdepartementet og finansministeren. Gruppen vil nå prøve å få til et møte.

Studeres i Norge

En norsk lokalpolitiker tok nylig til orde for at Norge bør ha en plan i tilfelle global energimangel.

Les saken: – Trenger peak oil-plan

Utenriksdepartementet gav nylig støtte til en bred gjennomgang av peak oil fra forskere ved Nupi.

Det internasjonale energibyrået IEA er "alvorlig bekymret" for de vedvarende høye oljeprisene, og ber oljeprodusenter som Opec om å åpne kranene for fullt.

Hvis ikke risikerer man et alvorlig krasj i internasjonal økonomi.

Les saken: IEA er alvorlig bekymret

Støtter peak oil-rapport

Dystre spådommer

Amerikanske Energy Information Administration (EIA) er vanligvis optimistiske til at oljen vil fortsette å strømme inn.

I sin seneste kortsiktige analyse av oljemarkedet sier de at prisen blir over 100 dollar fatet til 2013.

Les saken: Dyr olje til 2013

Advart

Det internasjonale pengefondet (IMF) har også advart mot nedgang i global økonomi hvis oljeprisene holder seg høye lenge.

Selv med høye priser over lang tid har det ikke kommet mye ekstra olje på markedet, og dersom det blir et nytt oljesjokk som i 1973 eller 1979 frykter de et globalt krasj av de sjeldne.

Les saken: Pengefondet: <br/> Ikke nok olje

Hvis og men

Direktøren for IEA sa nylig til Teknisk Ukeblad at det er mange «hvis» som må ryddes av veien for å sørge for nok olje til verden.

Investeringene er ikke store nok per i dag.

Les saken: – Oljeprisen vil bli høyere

Vekst

Selv om markedet er blitt strammere vil olje og gass være blant de dominerende energikildene også de neste tiårene. Oljeselskapet BP tror det er mulig med fossil vekst i flere tiår til.

Blant annet har de stor tro på Iraks fremtidige oljeproduksjon.

Les saken: Tror på fossil vekst

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.