KRAFT

Borten Moe frykter nordisk atomkutt

Ola Borten Moe mener det vil være dramatisk dersom en større andel av verdens kjernekraftnasjoner velger å fase ut atomkraften.
Ola Borten Moe mener det vil være dramatisk dersom en større andel av verdens kjernekraftnasjoner velger å fase ut atomkraften. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
1. juni 2011 - 09:02

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) advarer mot å tro at atomkraft kan avvikles uten negative konsekvenser for Norge, skriver Dagens Næringsliv.

– Hvis Sverige og Finland skulle finne på å stenge, vil det dramatisk endre det nordiske kraftmarkedet. Det kommer til å få store konsekvenser for næringsliv og husholdninger. Derfor har jeg selvsagt ikke noe ønske om at det skal skje, sier Borten Moe.

Les også: Tyskland stenger atomkraftverkene innen 2022

Norsk gass

Statoil ser imidlertid svært optimistisk på at Tyskland innen 2022 skal avvikle og stenge sine atomkraftverk. Når 26 prosent av den tyske strømproduksjonen forsvinner gir det store muligheter for norsk gass.

– Det gir enorme muligheter for økt salg av norsk gass inn i det tyske markedet. Infrastrukturen ligger der og vi har mulighet til å selge mer. Gass er i europeisk sammenheng både miljøvennlig og regulerbart. Det er for tidlig å overskue alle konsekvenser, men jeg tror det gir rike muligheter for Norge, sier Ola Borten Moe til Dagens Næringsliv.

Rynning-Tønnesen: – Norge må kjenne sin besøkelsestid

Gir muligheter

Han viser til at Norge ikke er en integrert del av det tyske kraftmarkedet og han tror derfor ikke utfasingen av atomkraften vil øke strømprisene i Norge.

– Men hvis hele verden skulle ha gjort det samme vedtaket som Tyskland, å fase ut all atomkraft, ville vi dramatisk måttet endre måten verden forbruker energi på. Og atomenergi er en viktig del av verdens totale energiforsyning. Det er for tidlig å si hvordan det vil være på lang sikt.

– Det er sannsynligvis håndterbart at Tyskland gjør det, og for norsk gasskraft gir det åpenbart muligheter for eksport og verdiskapning, sier Borten Moe.

Les også:

Utlendinger kjøper mer «ren» strøm

Doblet antall søkere til kjernekraftstudier

Blix: Kjernekraften er holdbar

– Bør utfase kjernekraften

Japan må legge nye kraftplaner

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.