INDUSTRI

Borten Moe forsvarer månelandingen på Mongstad

– Ikke standard hyllevare.

 Tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) under høringen om Mongstad i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité torsdag.
Tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) under høringen om Mongstad i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité torsdag. Bilde: NTB scanpix
23. jan. 2014 - 13:32

Borten Moe var den siste olje- og energiministeren i den rødgrønne regjeringen og satt ved roret da fullrensing av CO2 på Mongstad ble endelig skrinlagt etter høstens stortingsvalg.

Ansvarlig

Han innledet med å gjøre det klart at han ikke kom til å svare på når regjeringen kom fram til at fullrenseanlegget ikke kom til å bli noe av.

– Det er beslutningen som er viktig. Intern saksbehandling foregår hele tiden. Den har ikke Stortinget innsyn i. Regjeringen står ansvarlig overfor Stortinget når det gjelder beslutningene som blir fattet. Det ber jeg komiteen forholde seg til, sa Ola Borten Moe.

Han holdt fast på denne linjen da Venstres Abid Q. Raja likevel ville vite når beslutningen reelt var fattet i regjeringen om å parkere fullskalaanlegget på Mongstad.

– Jeg syns det er trist at vi ikke får mer ut av dette, kommenterte Raja.

– Vår tids største utfordring

Borten Moe brukte også mye tid i sin innledning på å forsvare prosjektet som sådan.

– Det er helt nødvendig å ha ambisiøse mål. Vi trenger også å realisere CO2-fangst og -lagring i anlegg som går. Fordi klimaproblemene er kanskje vår tids største utfordring, sa Borten Moe.

Han forsvarte også pengebruken som er gått med på å få fram testsenteret, og minnet om at «dette er ikke standard hyllevare».

Derfor hadde det heller ikke noe for seg å gå direkte på å få opp et fullskala renseanlegg. Man måtte gå veien om et testsenter først:

– Jeg undrer meg over at mange mener vi ikke trenger teknologisk utvikling. I den forbindelse har mange vitset om begrepet månelanding. Jeg minner om at det først var Apollo 11 som landet på månen. Det er grunn til å tro at amerikanerne lærte noe underveis, sa den forhenværende olje- og energiministeren.

Les også:

Borten Moe fikk oljebransjens høyeste utmerkelse

Frykter Utsira lider samme skjebne som Mongstad

Rapport: – Usikkert om Mongstad blir drevet videre etter 2017  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.