PROSJEKTER

Bommene på Nord-Jæren gir 735 millioner mindre i kassa enn ventet

Har kommet inn 60 millioner mindre enn beregnet hver eneste måned.

De nye bomstasjonene på Nord-Jæren åpnet 1. oktober i fjor. Inntektene er ikke som forventet.
De nye bomstasjonene på Nord-Jæren åpnet 1. oktober i fjor. Inntektene er ikke som forventet. Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix
19. nov. 2019 - 12:04

Bilister på Nord-Jæren har betalt 735 millioner kroner mindre i bompenger det siste året enn det Stortinget la til grunn da bompengepakken ble vedtatt, ifølge Stavanger Aftenblad. Det betyr en inntektssvikt på mer enn 60 millioner kroner hver måned bommene har vært i drift.

Det er betalt 909 millioner kroner i bompenger fra utgangen av september i fjor til utgangen av september i år, ifølge tall fra det regionale bomselskapet Ferde, som Stavanger Aftenblad gjengir.

Tallene viser at regionen klarer å holde seg under nullvekstmålet, det vil si at biltrafikken ikke øker, når man ser året under ett. Det til tross for at det var en trafikkvekst på tre prosent i september.

Samtidig er trafikken i rushtiden økende, til tross for at det er innført rushtidsavgift.

Til sammen er planen å hente inn 25,2 milliarder kroner i bompenger i løpet av 15 år. Sammen med statlige midler og momsrefusjon skal dette finansiere en bymiljøpakke som inneholder både veiutbygging og tiltak for kollektivtrafikk, sykkel- og gangveier.

Innlandet vil heve bompengetakstene for elbiler til 70 prosent av satsene til fossilbiler.
Les også

Innlandet: Vil øke bompengene for elbiler

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.