PC-TRENDER HØSTEN 2012

Blir dette den viktigste PC-knappen i høst?

Se de viktigste PC-trendene fra IFA.

Alle PC-produsentene er i full sving med å installere touchskjermer på nærmest alle sine modeller. Her Samsung Series 5, som nå fås med touchskjerm. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Samsung ATIV Smart PC - nettbrett med ekstra tastatur. Fås med Atom- eller Core-prosessor, sistnevnte kalles Smart PC Pro. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Acers heftigste ultrabook er S7, som får touchskjerm og skrog i unibody-aluminium. Maskinen kommer i 13,3- og 11,6-tommer. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Acer Iconia W510 - Windows-brett med ekstra tastatur. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Acer Iconia W700 har en egen dockingstasjon som blant annet kan brukes til å sette brettet i riktig vinkel for ditt bruk. Dockingen utvider også tilkoblingsmulighetene og lader brettet, som blant annet kan skilte med full HD-skjerm. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Asus' Zenbook-serie får på nytt en 11,6-tommers modell, og den får selvfølgelig mulighet for touchskjerm. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Asus Taichi har på sin side to skjermer - en på hver side av lokket. Begge med full HD-oppløsning. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Asus Transformer Book er hovedsaklig en ultrabook, men tastaturet kan tas av om du kun vil bruke det som brett. Maskinen fås i størrelser opptil 14 tommer. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Asus Vivo Tab er på sin side hovedsaklig et brett, men kan kobles til tastatur om ønskelig. Forvirra enda? (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Lenovo satser på å kapre allerede eksisterende Thinkpad-fans med sin Thinkpad Tablet 2. Legg merke til Thinkpad-pinnen på tastaturet. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Sonys nye VAIO Duo 11 har touchskjerm som kan skli ned over tastaturet. For øvrig er den helt vanlig ultrabook. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
På Dells nye Duo 12 kan skjermen spinne rundt sin egen akse. Resultatet er dog det samme som for Sony-duoen.
Slider-design også fra Toshiba. Modellen heter Satellite U920t, har 12,5-tommers skjerm og veier fra 1,45 kilo.
Acers nye lekre alt-i-ett-modell er kun 3,5 centimeter dyp og har skjerm som kan registrere 64 berøringer samtidig. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Samsungs 9-serie-alt-i-ett blir både lekker og kraftig. Men den kommer til å koste over 16000 kroner. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Sonys Tap 20 kan kobles fra strømmen og legges flatt, for eksempel for bruk på stuebordet. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Dells XPS One 27 kan også nesten legges flatt. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Maskinene blir fremover både tynnere og kraftigere. Asus nye Zenbook U500 får 15-tommers skjerm, i7-prosessor, GT650M-grafikk og er kun 19,7 millimeter på det tykkeste. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Fujitsus ultrabook Lifebook U772 har 14-tommers skjerm, veier 1,4 kilo og har som en av veldig få støtte for dockingstasjon. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Toshiba prøver seg med en ultrabook med skjerm i kinoformatet 21:9. LG lanserte også skjermer i samme format. (Bilde: Stein Jarle Olsen)

Se de viktigste PC-trendene fra IFA.

BERLIN: Windows 8 skal være klar for endelig lansering i slutten av oktober, og i den anledning hadde selvfølgelig PC-produsentene en kaskade av nye produkter å by på her på IFA-messen i den tyske hovedstaden.

Trend 1: Touch

Til forskjell fra tidligere er Windows 8 noe mer enn bare et operativsystem – touchkapabilitetene gjør at «alle» produsentene nå kommer med maskiner med berøringsskjerm.

Acer varslet allerede i januar at deres topp-ultrabook S7 ville bli lansert med touchskjerm, og S7 var endelig klar til å vises frem på IFA. Flere av selskapets øvrige maskiner, nærmere bestemt ultrabookene i M-serien og den litt billigere V5, vil også komme i nye versjoner med touchskjerm.

Mange av de øvrige produsentene oppdaterer også eksisterende modeller med touchskjerm i anledning Windows 8-lanseringen. Samsung kommer for eksempel med en touchmodell av sin Series 5 ULTRA og Asus med det samme av sin Zenbook UX21A.

Les også: Samsung + HBO = sant

Denne erstatter to PC-skjermer  

Asus' Zenbook-serie får på nytt en 11,6-tommers modell, og den får selvfølgelig mulighet for touchskjerm. Stein Jarle Olsen

Trend 2: Hybrider

Det faktum at touchskjermene i mange tilfeller fjerner behovet for en egen mus, gjør at tastaturet fremover helst skal kunne tas av eller skjermen snus eller brettes rundt på en finurlig måte – «hybrid» er blitt det nye moteordet på PC-fronten.

Dell er nok produsenten som kom med den mest vågale løsningen i sin nye XPS Duo 12 – her kan den 12,5 tommer store skjermen snurres 180 grader rundt sin egen akse, slik at du kan lukke igjen skjermlokket og bruke maskinen i «tablet-modus».

Maskinen er ellers utstyrt som en hvilken som helst annen typisk ultrabook, med Intel Core-prosessor, SSD-disk og integrert grafikk.

Les mer: XPS-skred fra Dell

Knappen som frigjør skjermen fra tastaturet ser ut til å bli svært utbredt på bærbare PC-er fremover.
Om du vil kvitte deg med tastaturet i det store og hele, har du også mange valg. Samsung lanserte for eksempel sin nye serie ATIV, som kommer i to modeller.

ATIV Smart PC får Intel Atom-prosessor, 2 GB RAM og opptil 13,5 timers batterilevetid, mens Smart PC Pro får kraftigere Intel Core-innmat, full HD-skjerm og 8 timers batterilevetid. Begge har altså avtagbart tastatur og Windows 8.  

Asus var ikke å finne på selve messeområdet i Berlin, men hadde sin egen lille lounge et annet sted i byen. De hadde også en liten drøss av produkter å komme med, blant annet flere med «uvanlige» skjermløsninger.

Asus Taichi er for eksempel en liten ultrabook med skjerm på begge sider av skjermlokket. Skjermene fungerer enten i klonemodus eller uavhengig av hverandre, og med lokket nede kan maskinen også brukes som en vanlig tablet.

Begge skjermene har full HD-oppløsning og maskinen skal være så tynn og lett som en vanlig Zenbook, navnet på Asus’ lekre ultrabook-serie.

Transformer Book er en videreføring av selskapets Transformer-serie med Android, bare at de kommer med Windows 8. Det betyr at tastaturet kan tas av, uten at det betyr at du må gjøre kompromisser på kraft – maskinen kommer nemlig med Core i7-prosessor, SSD-disk i skjermen og roterende harddisk i tastaturet.

Les også: Sony med 84-tommers 4K-TV

Slik får du bedre mottak på hytta

Slider-design også fra Toshiba. Modellen heter Satellite U920t, har 12,5-tommers skjerm og veier fra 1,45 kilo.

Trend 3: Alt-i-ett

Apples iMac har vært på markedet lenge, og i en lang periode nærmest vært eneste alternativ om du ville ha en skjerm med all maskinvare integrert.

Nå begynner det dog å løsne også hos de andre produsentene, og  Acer, Samsung, Dell og Lenovo var blant dem som viste frem alt-i-ett-maskiner på IFA – alle selvfølgelig med touchskjerm, og den ene lekrere enn den andre.

Den mest spesielle alt-i-ett-en var det nok likevel Sony som sto for. De har nemlig integrert et eget batteri i sin såkalte Tap 20, noe som gjør at den kan legges helt flatt, for eksempel brukes på stuebordet – Sony brukte brettspill med familien som eksempel på bruksområde.

Tap 20 har ikke overraskende 20-tommers skjerm, 1600x900 som oppløsning og Intel Core-prosessor, integrert grafikk og 4 eller 8 GB RAM. Den veier imidlertid 5,2 kilo og er 4,5 centimeter tykk, så ultraportabel ville være en overdrivelse.

TEST: En ny batterikjempe fra Acer

TEST: En ultrabook litt utenom det vanlige

Skyter med hagl

Fremover blir det spennende å se om forbrukerne er klare for alle disse nye formfaktorene. Det virker som om produsentene ikke helt har peiling på hva de skal gjøre med alle de nye mulighetene Windows 8 gir, og de skyter unektelig litt med hagl mot markedet.

Uansett kan vi nok konkludere med at det er sunt med en aktør til på nettbrettmarkedet. Duopolet Android og iOS har meget godt av å få inn en seriøs konkurrent til, og Windows 8 kommer både i vanlig og såkalt RT-utgave, sistnevnte for ekstremt strømgjerrig maskinvare fra ARM.

Disse brettene vil bli billigere, tynnere og lettere enn «fullverdige» Windows 8-brett, og produsentene har antydet batterilevetider langt over 10 timer.

Uansett er en ting klart. Det blir en spennende PC- og bretthøst.

Les også: Denne maskinen lager middagen selv

Skryter på seg 20 timers batterilevetid

OLED-kampen har begynt

Samsung lanserer flere innovative produkter

– Får maten til å vare tre ganger så lenge  

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå