KARRIERE

Ble kjøpt opp av Apple. Skiftet side til den norske konkurrenten

Er nå rådgiver for norsk fingeravtrykkselskap.

Apple har ført an i bruk av fingeravtrykket for å autenitisere brukeren via startknappen
Apple har ført an i bruk av fingeravtrykket for å autenitisere brukeren via startknappen Bilde: Apple
27. jan. 2014 - 20:05

— Ingen ting er bedre enn fingeravtrykk for å gjøre mobiltelefonen mye sikrere enn i dag. Det sier Larry Ciaccia som var sjef i AuthenTec, som er selskapet Apple kjøpte for å bygge deres teknologi inn i iPhone 5s på telefoner fra USA.

Selskapet har vært på markedet med slike sensorer siden 1998. Siden har de solgt over 50 millioner fingeravtrykksensorer. De aller fleste er beregnet på PC-er og andre enheter uten av de skapte den store entusiasmen før de ble kjøpt opp.

Les også: Snart vil de fleste mobiler lese fingeravtrykk

Trenger bedre

— Vi trenger sårt bedre autentisering på mobiltelefoner og andre mobile enheter. Se på hvordan folk bruker passord. De gjenbruker dem og de er for korte. Sikkerheten er elendig samtidig som mobile enheter er stadig viktigere verktøy for informasjon og transaksjoner. Jeg er nok påvirket av at jeg har arbeidet med fingeravtrykk så lenge, men jeg mener dette er den perfekte kombinasjon av enkelhet og sikkerhet.

Ciaccia forteller at oppkjøpet av AuthenTec fulgte et mønster Apple er kjent for. De oppløser selskapet og tar med seg de viktigste ingeniørene som hjelper til med å bygge teknologien inn i deres produkter.

Flere ledere har ikke Apple bruk for.

— Jeg fikk et tilbud om å fortsette, men ville heller drive for meg selv. Nå har jeg takket ja til å være med i et strategisk råd for Idex og det gleder jeg meg til. Jeg kjenner dette markedet og tror Idex er svært godt posisjonert for å få en god del av det. Og dette markedet kommer til å bli stort, sier han.

Les også: 5 spørsmål om fingeravtrykk-avlesning

Gav fingeren til Apple: Larry Ciaccia som var sjef i sensorselskapet AuthenTec som ble kjøpt av Apple.
Gav fingeren til Apple: Larry Ciaccia som var sjef i sensorselskapet AuthenTec som ble kjøpt av Apple.

Apple leder

– Det er ingen tvil om at Apple nå har den beste teknologien, men det er ikke sikkert det er tilfelle et halvt til et år fram i tid. Dette er et område som utvikler seg i rivende hastighet. Vi har sett mange ganger før at Apple har gått foran og katalysert markedet. Deretter kommer de andre etter og jobber for å få et teknologiforsprang, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Når den vanlige forbrukeren for alvor oppdager at det endelig er mulig å få god sikkerhet på en svært enkel måte vil fingeravtrykksensorer ta av for alvor. Spesielt når alle som utvikler apper begynner å utnytte mulighetene.

– Du kan se på fingeravtrykket som det ene, veldig sterke passordet som du slipper å huske, og som erstatter alle de mange svake passordene folk må huske i dag.

Les også: Slik får du maksimalt ut av mobil-batteriet

Vil bli bedre

Ciaccia tror ikke teknologien er helt i mål ennå. Sensorene vil utvikle seg og bli bedre.

En lang såkalt «swype», hvor man trekker fingeren over en sensorlinje er den mest nøyaktige i dag, men er ikke like brukervennlig om Apples skanning av hele fingeravtrykket i startknappen.

– Her vil det nok komme flere løsninger. Androidmobiler har ikke den samme startknappen, så her kan swype ha en misjon. Dessuten er swype billigere. Jeg tror det er god plass til begge teknologier. På kort sikt tror jeg ikke det vil bli noe stort marked for tofaktorløsninger hvor man benytter to ulike former for biometri for å gjøre autentiseringen enda mer sikker. Slik som med irisskanning av øyet i tillegg til fingeravtrykket. Men på sikt kan nok slike løsninger få et marked i visse sammenhenger, sier han.

Les også: Snart kan det bli slutt på telefonnummer

Tror på Idex

Ciaccia har stor tro på Idexs teknologi, selv om han mener de ligger etter i kommersialisering av den.

– Jeg tror vi vil se mye mer til det norske selskapet mot slutten av året og til neste år. De har bra utgangspunkt både på swype og på flatesensing. I tillegg ligger de godt an når det gjelder å legge sensoren under glass som er viktig i slike anvendelser, sier den nye rådgiveren til Idex.

Les også:

Evry lover problemfri innlogging

Slik skal Pirate Bay gjøre det umulig å blokkere nettsider

– Tele 2 må selge 2000 basestasjoner eller samarbeide med Ice for å overleve

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.