IT

– Tele 2 må selge 2000 basestasjoner eller samarbeide med Ice for å overleve

Mister kritiske frekvenser for 4G til høsten.

Tele 2 møter en rekke utfordringer de neste månedene for å få til et 4g-tilbud som er brukbart nok.
Tele 2 møter en rekke utfordringer de neste månedene for å få til et 4g-tilbud som er brukbart nok. Bilde: Åserud, Lise/SCANPIX
16. jan. 2014 - 09:34

Tele 2 står overfor avgjørende valg for å overleve etter at selskapet tapte frekvensauksjonen om 4G-lisenser i desember.

Nå sitter de med et nettverk sydd sammen av 2000 basestasjoner. Den nye konkurrenten Telco Data i samarbeid med Ice har frekvenser i bøtter og spann, men knapt med infrastruktur.

Den offisielle strategien er å sikre seg ledig kapasitet som ikke ble solgt i auksjonen.

Den får de mest sannsynlig ikke tak i tidsnok og må se etter alternative løsninger.

Må løse floker

Dette handler om 2 x 15 MHz i 1800 MHz-båndet, som Tele 2 disponerer frem til mars. Staten kommer neppe til å legge dem ut på ny auksjon før Tele 2s lisens i 900-båndet løper ut i oktober.

– Det kan være at de blir klare til oktober, men vi garanterer ingen ting, sier John-Eivind Velure ved frekvensavdelingen hos Post- og teletilsynet (PT) til Teknisk Ukeblad.

– Tross alt var disse frekvensene tilgjengelige i desember, og det er rart om etterspørselen skulle ha endret seg vesentlig på den korte tiden som er gått siden da, sier Velure.

Flere floker skal løses underveis før PT kan legge de ledige frekvensene ut for salg.

– Reglene forbyr de tre andre netteierne å kjøpe mer kapasitet i 1800-båndet. De har allerede sikret seg maksimal mengde på 20 MHz. Hvem andre skal da delta i en auksjon og by mot Tele 2, spør telekomanalytiker Stefan Gauffin hos Nordea.

– Det er en relevant problemstilling. Noe av det viktigste vi arbeider med nå er å vurdere om dette såkalte frekvenstaket skal endres. Dersom frekvenstaket opprettholdes på nivået fra auksjonen i desember, kan dette muligens føre til klager fra andre aktører, sier Velure.

Les også: Nettskyen skal være norsk, mener norske bedrifter

Dårligere bredbånd

Hvis det blir en egen auksjon her, er det fire kjente aktører som kan komme til å by. Da risikerer Tele 2 å ende opp med alt fra ingen eller tre blokker.

Ifølge PT vil én blokk på 5 MHz bety liten kapasitet og dermed dårlige hastigheter på mobilt bredbånd for Tele 2s kunder. To blokker gir 10 MHz og blir mer konkurransedyktig.

Og selv om Tele 2 skulle sikre seg alle tre blokkene med 2 x 15 MHz, vil selskapet få lavere båndbredde enn konkurrentene med sine 2 x 20 MHz.

Analytiker Stefan Gauffin hos Nordea har resonnert seg frem til hvilke alternative løsninger Tele 2 har etter at konkurransesituasjonen endret seg kraftig.
Analytiker Stefan Gauffin hos Nordea har resonnert seg frem til hvilke alternative løsninger Tele 2 har etter at konkurransesituasjonen endret seg kraftig.

Løsningene

I en analyse serverer Nordea-analytiker Gauffin fire alternative løsninger for Tele 2.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
  • Kjøp av kapasitet hos Telenor og Netcom, som selskapet selv har snakket høyt om.
  • Samarbeid med Telco Data/Ice, et joint venture der partene slår sammen sine ressurser av frekvenser og telenett.
  • Salg av hele virksomheten med kunder og mobilnett til Telco/Ice, der Tele 2 forlater det norske markedet.
  • Kjøp av Telcos frekvenser, som selskapet sikret seg i auksjonen.

– Å leie kapasitet koster langt mer enn å drive for egen maskin. Mens for Telco og Ice vil det koste store penger å utvide dagens Ice-nett for å få utnyttet 800, 900 og 1800 MHz-blokkene de har kjøpt. Derfor kan nok de være interessert i å samarbeide med Tele 2, som sitter på 2000 basestasjoner, mener Gauffin.

Les også: Nå må de sørge for at mobilen ikke ødelegger for tv-en

– Må deale eller gi opp

I Danmark går telekomanalytiker John Strands vurderinger i sammeretning, men setter det mer på spissen:

– Tele 2 har to muligheter: Å forlate Norge eller gjøre en deal med Telco Data. 1800 MHz-blokkene kommer ikke for salg før oktober og vil derfor gi selskapet ressursproblemer. Og uansett: Hvis disse kommer i spill, så vil de andre aktørene klage på at dette er til hjelp for Tele 2, sier Strand til Teknisk Ukeblad.

Les også: Slik skal Pirate Bay gjøre det umulig å blokkere nettsider

Vil forlenge lisensen

Tele 2 er tilbakeholden med å kommentere analysene.

Direktør for samfunnskontakt Henning Lunde understreker at selskapet ikke står uten frekvensressurser, men har lisens på 20 MHz i 2,1 GHz-båndet.

– Og Tele 2 disponerer de omtalte frekvensene i 1800 MHz-båndet ut mars og vil be om tillatelse til å fortsette å bruke dem fram til myndighetene gjennomfører en auksjon over ressursene, skriver Lunde i en e-post til Teknisk Ukeblad.

– Hva med Ice/Telco data? Er de på oppkjøpsraid?

– Det kan jeg ikke kommentere. Vi har kjøpt frekvenser og har et nett i Norge som skaper et godt utgangspunkt for oss, sier administrerende direktør Eivind Helgaker hos Ice i en kommentar.

Les også:

Klemmer 1 Gbit/s inn i den gamle telefonkabelen

Så enkelt lager du din egen mobil

Telenor må dele fiberen sin med andre  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.