STAVANGER: Norsk sokkel er unikt i verdenssammenheng med sitt trepartssamarbeid mellom myndigheter, arbeidstakere og arbeidsgiverorganisasjoner.
Godt samarbeid
Forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande, roste samarbeidet mellom de ulike partene i norsk petroleumsindustri under Petoros tiårsjubileum i Stavanger i dag.
– På norsk sokkel og i samfunnslivet er det et godt samarbeid mellom fagbevegelsen og arbeidsgivere. Det er ikke kulturelt betont, men påtvunget gjennom lover og avtaleverk, sier Sande.
Skuffet over departementet
Han hadde likevel en høne å plukke med statsråden.
– Åm-utvalget som ble satt ned i 2010 kom med mange gode forslag til økt utvinning og kutting av kostnader. Jeg er likevel skuffet over at departementet (olje- og energidepartementet red. anm.) ikke fant samarbeidsbegrepet såpass verdifullt at vi var invitert til å delta. Jeg fikk senere høre at det visst nok var for krevende og komplisert å ha oss med, stikk i strid med regelverket, sier Sande.
16 tiltak skal gi økt utvinning
Skylder på arbeidsgivere
Utvalget kom med flere forslag som Sande og Industri Energi stiller seg sterkt kritisk til. Blant annet foreslo Åm-utvalget å fire på HMS-krav som enkeltlugarer på rigger og arbeidstidsbestemmelser.
– Det er helt riktig at kostnadene har skutt i været på sokkelen. Det skyldes ikke lønnskostnader, men arbeidsgivere som har brukt penger som fulle sjøfolk. De har kastet penger rundt seg i gode tider, og nå går de i strupen på oss og stiller HMS-krav som gjør oss til syndebukker, tordnet Sande.
Positiv til rapport om økt oljeutvinning
Vil ikke betale for nattklubbregning
Han viste grafer og plansjer som avkrefter at det har vært en kostnadseksplosjon på lønnsiden.
– Vi har kompensert for høye lønnskostnader med høyere produktivitet. Jeg er fristet til å si at vi ikke er interessert i å gjøre opp for arbeidsgiverens nattklubbregning. Industriarbeiderne har ikke hatt samme lønnsutvikling som operatørselskapene, sier Sande.
Vil ha økt utvinning i gamle oljefelt
Omstillingsdyktige
Sande mener norske lønninger tvert i mot gjenspeiler arbeidskraft som er villig til å omstille seg.
– Vi kan aldri konkurrere med land som India og Kina når det kommer til utdanning og lønninger. Men vi kan konkurrere med kompetente arbeidere som er villige til å endre seg, og som vil hevde seg i konkurransen. Å bekjempe lønnsnivået vil ødelegge for veksten vi skal skape, sier Sande.