Biometri på nye måter: Ut fra ganglaget og skrivemåten vil professor Patrick fortelle hvem du er

Vi er vant til å tenke fingeravtrykk og ansikt når det gjelder biometri. På Gjøvik jobber NTNU med tastaturgjenkjenning og ganglag

Biometri: Professor i informasjonssikkerhet ved NTNU på Gjøvik, Patrick Bours, jobber med nye måter å identifisere personer på.
Biometri: Professor i informasjonssikkerhet ved NTNU på Gjøvik, Patrick Bours, jobber med nye måter å identifisere personer på. Foto: Odd Richard Valmot

Det er mange måter å identifisere en person. Vi er godt kjent med de vanlige måtene vi gjenkjennes av mobilene våre, men alle måter vi beveger oss på er også en måte å gjenkjenne oss på.

Ved NTNU på Gjøvik, jobber professor i informasjonssikkerhet Patrick Bours med slike bevegelser, og bruksområdene er mange. Ved å analysere både tastaturanslag og måten man uttrykker seg på i chatterom kan man anslå en persons alder og kjønn. Det sier seg selv at det er svært viktig å identifisere en voksen mann som kommer inn i et slikt forum for barn og utgir seg for å være en jevnaldrende.

Analyse av ganglaget kan tilføre mobiltelefoner et ekstra lag med sikkerhet. Den har sensorer som kan avsløre ganglaget til den som bærer den, og slik programvare kan lukke uvedkommende ute. Det samme gjelder bilen. Er det ikke en autorisert bruker som kjører den, kan den nekte å starte.

Dette er den første episoden i en serie på tre fra NTNU Gjøvik.

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Les også

Podkasten Teknisk Sett

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett. Produsent er Sebastian Storvik.

Følg vår nye side på Facebook!

Hvis du abonnerer på Teknisk sett på iTunes, Spotify eller en annen app, kan du laste ned og lytte til nye episoder hver uke. Vi legger normalt ut nye episoder torsdag ettermiddag, slik at du for eksempel kan laste den ned og høre på vei til jobben på fredager.

Mer podkast fra Teknisk Ukeblad Media

Hør gjerne også vår søsterpublikasjons nye podkast Dobbeltklikk. En podkast om IT, av Digi.no.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.