IT

Billigere nettforbindelse for bedrifter

Kapper prisen av gigabit-en.

LOKKER MED GIGABITS: En hel gigabit i sekundet for under to og et halvt tusen er ikke hverdagskost.
LOKKER MED GIGABITS: En hel gigabit i sekundet for under to og et halvt tusen er ikke hverdagskost. Bilde: colourbox.com

Det ser ut som lavprisbølgen nå har nådd frem til de som trenger svært høy fart på nettet.

Med en månedspris på 2490 kroner for en synkron hastighet på en Gbit/s etablerer selskapet Bayonette et helt nytt prisnivå.

Det inkluderer til og med montøren, men det er noen forutsetninger:

For det første må kundene ligge innenfor Ring 1, eller i Nydalen i Oslo, og bedriftene kan ikke drifte eksterne tjenester på forbindelsen.

Selskapet vil gjerne utvide nettet sitt videre ut over Norge, men det avhenger av tilgangen på leid fiber.

— En av årsakene til at vi kan drive så billig er at det er rimelig å leie fiber i Oslo. Vi har bygget opp en ring av leide fibre og så setter vi lys på dem selv, som det heter. I fiberringen har vi en kapasitet på 400 Gbit/s i begge retninger, som vi kan oppgradere til 1,6 Tbit/s. Samtidig fyller vi ut ringen slik at nettet blir et maskenett som er svært fleksibelt og gir svært høy tilgjengelighet selv om det skjer et fiberbrudd, sier arkitekt og teknisk sjef i Bayonette, Arve Paalsrud.

Les også: Dette er verdens kraftigste datamaskiner

Bygger tjenester

Selskapet har store planer for det nye nettverket de bygger opp, og vil tilby tjenester som lagring, sikkerhetskopiering, epost, strømming og mer.

De bygger to virtuelle datasentre hvor de vil leie ut kapasitet. Ikke ulikt hvordan Amazon leier ut IT-infrastruktur i USA.

I dag har de fleste bedrifter interne nett på en gigabit, men det hjelper ikke alltid for de som leier infrastruktur i nettskyen.

Les også: Super-wifi rekker mange kilometer

Begrenser ikke kunden

Ved både å leie ut slik infrastruktur og forbinde kundene på en gigabitlinje håper Paalsrud at de skal kunne etablere et helt unikt tilbud på et nytt lavt prispunkt.

— I dag er ofte linjehastigheten en begrensing for bedrifter som leier infrastruktur på utsiden. Med det leietilbudet vi bygger opp unngår vi det. De får en opplevelse som om de hadde utstyret i huset sier Paalsrud.

Selv om Bayonette setter betingelser på hvordan nettet kan utnyttes, begrenser de ikke hvor mye kundene bruker av forbindelsen, selv om de færreste vil trenge en Gbit/s kontinuerlig.

De som får mest ut av linjen er de som leier infrastruktur hos selskapet.

Sett ut driften: Når folk først har gigabit ut og inn av bedriften, og slipper flaskehalsen, er det en god ide og leie IT-infrastrukturen også, mener
De som får mest ut av linjen er de som leier infrastruktur hos selskapet.Sett ut driften: Når folk først har gigabit ut og inn av bedriften, og slipper flaskehalsen, er det en god ide å leie IT-infrastrukturen også, mener arkitekt og teknisk sjef i Bayonette, Arve Paalsrud. Bayonette

Les også:

Klart for mer mobilt bredbånd i tv-nettet

Slik velger Google en norsk IT-mygg

Nå får du mye bedre mobillyd  

Slik skal bredbåndet bli billigere  

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.