BYGG

Behov for 160 milliarder kroner til vedlikehold av offentlige bygninger

Ifølge en rapport fra Rådgivende ingeniørers forening.

Offentlige bygg har behov for 160 milliarder kroner til nødvendig vedlikehold og oppgraderinger, viser rapport.
Offentlige bygg har behov for 160 milliarder kroner til nødvendig vedlikehold og oppgraderinger, viser rapport. Foto: Håkon Jacobsen
29. juli 2019 - 07:19

Offentlige bygninger har behov for 160 milliarder kroner til nødvendig vedlikehold og oppgraderinger, viser en rapport fra Rådgivende ingeniørers forening (RIF).

Foreningen står bak rapporten hvor tilstanden på fylkeskommunale og kommunale bygninger er kartlagt. Alt fra administrasjonsbygninger, barnehager og skoler til kulturbygninger og pleie- og omsorgsbygninger er tatt med.

Bygningene oppgis å ha en samlet verdi på 700 milliarder kroner, skriver VG, som omtaler rapporten.

– Fuktskader og dårlig ventilasjon

Etterslepet i vedlikeholdet og behovet for nødvendige oppgraderinger på bygningene er beregnet til 160 milliarder kroner av de rådgivende ingeniørene. Behovene er store over hele landet.

– Bygninger med dårlig teknisk stand og manglende vedlikehold er utsatt for fuktskader og dårlig ventilasjon. Det skaper grobunn for mugg og kan gjøre folk syke, sier administrerende direktør Liv Kari Hansteen i RIF.

– Jeg synes det høres mye ut, men merker meg at det inkluderer oppgraderinger, og da spørs det jo hva man legger i det, sier styreleder Jan-Egil Clausen i Norsk kommunalteknisk forening til VG.

Ifølge Clausen bruker norske kommuner årlig 35 milliarder kroner på nybygg og oppgraderinger.

– Uten mer penger klarer vi ikke å ta igjen forfallet hverken for vei eller jernbane, sier Liv Kari Skudal Hansteen, administrerende direktør i Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF).
Les også

Slår alarm: – Kan få alvorlige konsekvenser

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.