KRAFT

Bærbar vannturbin lader batteriene

Kan gjøre jobben der annen lading er vanskelig.

Fra en gul, liten vannturbin, lades batterier som leverer strøm via en USB 2.0-inngang.
Fra en gul, liten vannturbin, lades batterier som leverer strøm via en USB 2.0-inngang. Bilde: HydroBee
21. nov. 2013 - 18:09

HydroBee strekker nå kollektbøssa ut på Kickstarter i håp om å samle inn 48.000 amerikanske dollar, for å produsere et apparat som genererer strøm av vannkraft.

Fra en gul, liten vannturbin, lades batterier som leverer strøm via en USB 2.0-inngang.

I tillegg til å utnytte naturlig vannstrøm, kan turbinbatteriet kobles til en vannkran eller en hageslange og gjøre jobben der annen lading vil være vanskelig.

Les også: Neste USB-generasjon lader laptopen og leverer 100 watt

Bærbar kraft

Mangfoldet av nye produkter innen energihøsting ser ikke ut til å ville stoppe opp med det første.

Solcellepaneler og vindmøller blir krympet ned til miniformat for mange bruksområder tilpasset privatpersonen.

Smarttelefonens begrensede batteritid og folks økte behov for å være tilkoblet og tilgjengelig, gjør at markedet for å lade batterier med alternative løsninger utenfor strømnettet i høyeste grad er aktuelt.

Sist skrev Teknisk Ukeblad om en brikke fra Texas Instruments som effektivt skal kunne høste energi fra så lave spenningsnivåer at betegnelsen mikrowatt vil bli mer utbredt enn før.

Les også: Så smart blir boligen

Spesifikasjoner

Selve turbinbatteriet skal tilsvare størrelsen til en brusboks og veie 368 gram. Den består av seks oppladbare AA Nikkel-metallhydrid-batterier (NiMH) som til sammen skal utgjøre 15 Ah med forventet livstid på cirka 500 ladesykluser.

Siden NiMH-batterier har en spenning på 1,2 volt betyr det at batteriet har et energiinnhold på 18 watttimer. Det holder til å lade til alle mobiler på markedet i dag, men det er ikke nok til å lade nettbrett. Apples nye iPad Mini 2 har et batteri på nesten 24 wattimer og større nettbrett trenger mer.

Avhengig av vannets bevegelseshastighet gjennom bekken, strømmen eller slangen, skal HydroBee være i stand til å fullade batteriene sine i løpet av to til fire timer.

USB 2.0 ladekontakten er bygget for standard strømstyrke som er på en ampere. Det vil fullade en iPhone på halvannen time og en av de største Androidmobilene på tre timer. Tomme nettbrett vil fremdeles ikke få nok strøm når de seks AA-batteriene går tomme etter en fire timers tid. Da må er det på tide å sjøsette det lille kraftverket igjen.

Totalvekten kommer på nærmere 880 gram. Turbinen tar også opp en del plass med en høyde på 38 centimeter og bredde på 29 centimeter.

Les også: Nytt vindu kan generere strøm

Prosessen fra rå vannkraft til USB 2.0.
Prosessen fra rå vannkraft til USB 2.0.

Turlader

HydroBee er neppe noen ideell lader for den digitale nomade som kun reiser med håndbaggasje fra flyplass til flyplass der hvert gram teller.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Størrelsen og vekten vil nok merkes. Å kjøre "kraftverket" gjennom krana på hotellrommet virker også noe meningsløst.

Ut på lengre utflukter vil nok solceller eller ekstra batterier være mer hendig for backpackeren.

Men fjellvandreren med et visst ladebehov for smarttelefon, GPS eller annet nødutstyr kan derimot få nytte av turbinen når det slås leir.

Det forutsatt at en rennende bekk er i nærheten og at en har et par timer å slå ihjel på med noe annet enn vandring.

Les også: Verdens første soldrevne familiebil

Seilerstrøm

Seilentusiasten kan også tenkes å ønske seg en slik en hengende på slep under en langtur, da HydroBee i følge produsenten skal fungere festet på slep fra akterenden av en båt.

I båtverdenen fins det allerede langt mer effektive løsninger for egenprodusert kraft, som slepegenerator under vann, vindmøller og solcellepaneler. Men vil en være sparsom med 12V-batteriene ombord, kan HydroBee være et supplement for å lade mindre essensiell elektronikk.

Til en pris på rett under tusenlappen inkludert porto og moms, kan det også være et alternativ for den som har et noe strammere budsjett.

For øyeblikket ser ikke HydroBee ut til å være tilgjengelig for norske forbrukere, da de i Kickstarter-annonsen hevder å ikke ha råd til å sende utenfor USA.

Om de når finansieringsmålet innen 10. desember, kan HydroBee forventes å være i salg i løpet april 2014.

Les også:

Her er bølgekraftverket som virker som en radio

Helium sørger for 6 terabyte lagring på 3,5 tommer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.