I dag er det 100 år siden Norges Tekniske Høiskole ble åpnet i Trondheim, etter en lang strid om hvor den skulle ligge.
Les mer om historien: «Fædrelandets forhaabninger er knyttet til den Tekniske Høiskole»
Ser fremover
I den anledning har NTNU i dag en stor jubileumsfeiring, blant annet med en internasjonal konferanse med 350 gjester fra inn- og utland.
Og statssekretær Kyrre Lekve i Kunnskapsdepartementet sparte ikke på kruttet da han åpnet konferansen. Han både siterte Gandhi og kalte NTNU en pillar i samfunnet.
NTNU-rektor Torbjørn Digernes mente på sin side at universitetet over tid har vist at de kan levere, og at tiden nå er kommet til å se fremover.
– Vi har en stolt historie, og nå må vi sikre at vi også får en lys fremtid. Vi må vise samfunnet at vi er en stor bidragsyter, sa han i sitt åpningsforedrag.
Må prioritere
Digernes mener konkurransen om kunnskap og kompetanse er så sterk at ressursveksten i utdanningssektoren ikke holder følge.
– Derfor blir det viktigere og viktigere å bestemme seg for hva man skal gjøre og man ikke skal gjøre. Vi må forberede studentene på en ukjent framtid, og mer enn å lære dem konkrete fag må vi lære dem hvordan de skal lære seg selv i en 40 år lang yrkeskarriere, sa Digernes.
Han mener universitetene må ligge 10-20 år foran samfunnet når det gjelder teknologisk utvikling, og at de må settes i stand til å være i den posisjonen.
– Bare slik kan parallell utvikling på mange fagområder samtidig kombineres til store innovasjoner, sa rektoren på stø engelsk foran den prominente forsamlingen.
Her var nemlig representanter for utdanningsinstitusjoner fra blant annet Sverige, Danmark, Polen, USA og Kina, forskningsinstitusjoner og diplomater, i tillegg til representanter for mange av de mest fremstående bedriftene i Norge.
I tet
Professor Frank Van Vught fra Centre for Higher Education Policy Studies (CHEPS) bemerket sågar at Digernes fortsatt ser ung ut, og at han og universitetet har gjort mye for det norske samfunnet.
– NTNU er ett av de ledende universitetene i Europa, det er det ingen tvil om, gratulerte han.
Har investert
Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg sier Hydro og NTNU har et unikt forhold, utviklet gjennom mange tiår.
– I dag har vi derfor et partnerskap innenfor store deler av vår verdikjede.Vi har investert mange penger og kloke hoder i partnerskapet, og sett at det er en lønnsom investering for oss, sier han til Teknisk Ukeblad.
Brandtzæg har en doktorgrad i kjemi fra NTH, og begynte der i 1976.
– I motsetning til universitetet, er Hydro en bedrift som skal tjene penger, og vi investerer derfor etter et prinsipp om lønnsomhet. Jeg tror at vårt forhold til NTNU er fordelaktig for begge parter, og vi er helt avhengige av at NTNU ligger i tet innenfor flere fagområder. De er avgjørende for Hydros suksess på lang sikt, og det er derfor vi ikke har kuttet i forskning eller samarbeid med NTNU selv i en konjunktursvingning som finanskrisen var, sier han.
Brandtæg var selv husfar på Singsaker Studenthjem, og aktiv i studentmiljøet. Han hyller nettopp studentmiljøet som en viktig faktor i at NTNU ligger langt fremme.
– Jeg har jo hatt det privilegiet å få følge NTNU nært, i og med at jeg har hatt to barn som har gått her. Tilbudet til studentene her er fantastisk, og det er veldig viktig når man tar krevende studier at man trives i miljøet, sier Hydro-sjefen.
Kongen kommer
Jubileumsmarkeringen fortsetter utover dagen, og i ettermiddag ankommer også Kongen for å ta del i den.
Han skal blant annet delta på jubileumsmiddag i Erkebispegården og konsert i Olavshallen i kveld.