ENERGI

Åslaug Haga ny vindkraft-leder

–  Vindkraft vil spille en helt avgjørende rolle i omstillingen av den norske økonomien, sier Haga.

Haga var leder av Senterpartiet fra 2003 til 2008. Hun har hatt tre statsrådsposter og fra 2009 til 2010 var Haga prosjektdirektør for fornybar energi i Norsk Industri (bildet).
Haga var leder av Senterpartiet fra 2003 til 2008. Hun har hatt tre statsrådsposter og fra 2009 til 2010 var Haga prosjektdirektør for fornybar energi i Norsk Industri (bildet). Bilde: CAMILLA AADLAND
23. feb. 2021 - 10:02

– Jeg gleder meg til å bidra til å fortsette å utvikle norsk vindkraft, til gode for klima, miljø, og norske arbeidsplasser, sier Haga i en pressemelding.

Haga var leder av Senterpartiet fra 2003 til 2008. Hun har vært kulturminister, kommunalminister og olje- og energiminister.

Nå går hun altså inn i rollen som administrerende direktør i norsk vindkraftforening, Norwea.

–  Vindkraft vil spille en helt avgjørende rolle i omstillingen av den norske økonomien, og jeg ser frem til å tiltre, sier Haga i meldingen.

– Sterkt personlig engasjement 

 Åslaug Haga har alltid vært en ivrig forkjemper for fornybar energi, også vindkraft. I 2008 sa Haga, som da var olje- og energiminister, at «det haster å få opp flere vindkraftprosjekter».

Regjeringen hadde da et mål om 3 TWh vindkraft innen 2010, men lang saksbehandlingstid og  mangel på vindturbiner gjorde dette vanskelig.

– Vi vet at markedet er ekstremt presset, og det ligger noen utfordringer der. Vi får håpe noen ser markedet for vindkraftturbiner og at det kommer mer produksjon der, sa energiminister Haga. 

I fjor produserte norske vindkraftverk 9,9 TWh strøm. Men det ble ikke behandlet noen nye vindkraft-søknader. 

Havvind, konsesjoner og omdømme 

Styreleder Peter Aall Simonsen skriver i pressemeldingen at strategi for havvindutbygging, konsesjonsreform, bærekraft, og omdømmebygging blir derfor viktige områder for Haga og Norwea fremover.

– Haga har med sin brede erfaring fra politikk og organisasjonsliv både i Norge og i utlandet de aller beste forutsetninger for å lede Norwea og vindkraftbransjen inn i neste fase. Hun tar også med seg solid kunnskap om saksfeltet og et sterkt personlig engasjement for fornybar energi, sier Simonsen.

Haga er nå assisterende visepresident for myndighetskontakt i Det internasjonale fondet for jordbruksutvikling, og tiltrer ikke den nye stillingen før i midten av august. Øistein Schmidt Galaaen fungerer som administrerende direktør frem til Haga tiltrer.

Haga erstatter Øyvind Isachsen, som ledet Norwea i 14 år. Isachsen jobber nå med bærekraft i et nytt datterselskap i kommunikasjonsbyrået First House. 

Det må bli lettere å bygge småskala kraftverk som ikke spiser av naturen – som solceller på tak, mente klimautvalget. Artikkelforfatter mener solkraft på tak bør subsidieres på linje med havvind.
Les også

Staten bør støtte solkraft på tak med samme høye nivå som havvind

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.