KRAFT

Tror på vindkraftdobling

Camilla Aadland
26. feb. 2008 - 11:09

Kapasitetsproblemer hos NVE, uklare rammebetingelser og et presset leverandørmarked har gjort vindkraftutbygging i Norge vanskelig.

– På den ene siden kommer regjeringen med ambisiøse målsettinger, samtidig har de i praksis ikke noen helhetlig politikk som gjør det åpenbart at de vil nå disse målsettingene, sier leder i energikomiteen, Gunnar Kvassheim (V).

Han er ikke imponert over regjeringens bestrebelser på å få til målet om 3 TWh innen 2010.

To år med usikkerhet

– Først la de opp til to år med usikkerhet om rammebetingelser da de ødela opplegget med grønne sertifikater. Nå er de i en situasjon med for dårlig saksbehandlingskapasitet i NVE, der mange gode prosjekter ikke får en avgjørelse før om flere år, sier Kvassheim.

Så langt har Enova gitt støtte til vindkraftprosjekter på til sammen 1,5 TWh. I løpet av 2008 vil 1,1 TWh være realisert.

Les også:

Haga ser på løsninger for NVE

Har ventet på NVE-svar siden 2005

Turbiner en utfordring

Energiministeren understreker at det er viktig med mer vindkraft i Norge.

– Det haster å få opp flere vindkraftprosjekter, sier Åslaug Haga i forbindelse med at Enovas resultatrapport presenteres. Hun legger til at hun er i dialog med NVE om hvordan saksbehandlingstiden skal reduseres.

Haga er klar over at mangel på vindturbiner også kan være et problem. – Vi vet at markedet er ekstremt presset, og det ligger noen utfordringer der. Vi får håpe noen ser markedet for vindkraftturbiner og at det kommer mer produksjon der, sier energiministeren.

– Ikke umulig

NVEs problemer trenger ikke å ha noe å si for om Enova og regjeringen når målet sitt.

– Det er gitt tillatelser som gjør det mulig å realisere 3 TWh innen 2010. Men da er det viktig med rammebetingelser som gir investeringsbeslutninger og at industrien kan levere utstyr slik at vindparkene kan bygges, sier fungerende avdelingsdirektør for konsesjon og tilsynsavdelingen i NVE, Rune Flatby.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.