OLJE OG GASS

Åpner for konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen

Ola Borten Moe er nyvalgt nestleder i Senterpartiet.
Ola Borten Moe er nyvalgt nestleder i Senterpartiet. Bilde: Scanpix
20. mars 2011 - 12:22

– Olje- og gassutvinning skal bare skje hvis det er forsvarlig i forhold til fisk og miljø og hvis det trekker arbeidsplasser nordover, fortalte statsråden partiets landsmøte søndag.

Grunnlag

Han understreket også at det er et godt stykke fra at Sp går inn for konsekvensutredning til virksomhet.

– Men det er viktig å sørge for et godt beslutningsgrunnlag, sa han.

Ifølge Borten Moe vil Senterpartiet trolig gå inn for konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja på partiets landsmøte i 2013. Med et slik vedtak vil partiet i praksis åpne for utvinning i de omstridte områdene.

Han sier at det er et mål at alle skal være like fornøyd som de var etter regjeringens forlik om Lofoten og Vesterålen, men han innser at det vil bli en krevende oppgave.

Les også: Har SV gått på limpinnen?

– Sps politikk ligger fast

Partileder Liv Signe Navarsete understreker overfor NTB at partiets olje- og energipolitikk ligger fast.

– Hvis Borten Moe har skapt et inntrykk av at partiet har endret kurs, er det feil, sier hun.

Navarsete sier også at hun ikke oppfatter det Borten Moe gir uttrykk for som om han er uenig i partiets politikk på området.

– Jeg tror ikke partiet vil akseptere noe sololøp fra Borten Moes side. Jeg tror på et godt samspill med en statsråd som ønsker å være offensiv og en pådriver i olje- og energipolitikken, sier Navarsete.

– Norges ansvar øker

Borten Moe kom også inn på den usikre energisituasjonen internasjonalt etter jordskjelvet i Japan og urolighetene i Midtøsten

– Dette forsterket behovet for at Norge befester og forsterker sin posisjon som en trygg og forutsigbare leverandør av energi, noe som er nødvendig å løfte millioner ut av fattigdom, sier han.

– Atomenergi er en risikosport. Det er ikke aktuelt i Norge, men det som skjer reiser viktige debatter. Uansett vil mindre produksjon av atomkraft kreve økt produksjon av annen energi. Den ustabile situasjonen er dårlig nytt for hele verden. Norge har som den tredje største olje- og gassprodusenten i verden et ansvar for å sikre stabile ressurser, sier Borten Moe.

– Må tåle naturinngrep

I et vedtak slår landsmøtet fast at vi må tåle å se inngrep i naturen i form av både kraftverk og nettforsterkninger dersom det skal være mulig å erstatte fossil energibruk med elektrisitet fra fornybare kilder.

– At Norge med sin regulerbare vannkraft kan bidra som stabilisator for uregulerbar energiproduksjon i nære land på kontinentet er bra for klimaet, heter det.

Men det slås fast at fornybar kraftproduksjon i Norge fortsatt skal være til fordel for norsk industriproduksjon og norske husholdninger.

Les også: Lofoten er ferdig konsekvensutredet

Sparer Lofoten – åpner mer i Barentshavet

Få fart på energi-politikken, Ola!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.