OLJE OG GASS

Ap vil åpne Lofoten i neste periode

Et stort flertall i Aps programkomité går inn for å åpne havområdene utenfor Lofoten for oljeleting.

Arbeiderpartiet vil utrede Lofoten for petroleumsutvinning. Det får miljøbevegelsen til å se rødt.
Arbeiderpartiet vil utrede Lofoten for petroleumsutvinning. Det får miljøbevegelsen til å se rødt. Bilde: NTB scanpix
31. jan. 2013 - 08:25

Arbeiderpartiet inngikk i 2011 et kompromiss med SV og Sp om ikke å åpne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i denne stortingsperioden.

Tok dissens

Dette ble framstilt som en seier for verneinteressene, særlig av SV. Nå går programkomiteen inn for å konsekvensutrede disse områdene i neste fireårsperiode. Kun AUF-leder Eskil Pedersen tok dissens, ifølge NRK.

Aps nestleder Helga Pedersen, som leder programkomiteen, sier at beslutningen om åpning for petroleumsvirksomhet vil bli fattet når konsekvensutredningen foreligger.

Ulikt syn

Hun erkjenner imidlertid at en slik utredning i de fleste tilfeller fører til lete- og prøveboring.

– Helt siden 2005 har de tre regjeringspartiene hatt ulikt syn på petroleumspolitikken. Men vi har gang på gang klart å finne løsninger. Jeg er optimist og tror at vi skal klare det denne gangen også, sier Pedersen.

Programkomiteens forslag skal legges fram for landsmøtet som holdes i april, og som vedtar de programpunktene Ap skal gå til valg på.

Vil vinne igjen

– Nå står slaget om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja på nytt. SV og miljøbevegelsen har vunnet denne saken to ganger før, og vi har tenkt å vinne på nytt, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– En samlet miljøbevegelse og en stor opinion er enige med oss i at vi ikke kan starte med oljeboring i disse områdene. SV kommer aldri til å svikte Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Lysbakken.

Han mener vi ikke kan ta sjanser i et område med våre viktigste fiskeriressurser.

– En oljeulykke her oppe vil ha katastrofale konsekvenser, sier Lysbakken.

SV mener vi må sette grenser for oljeindustrien og i stedet investere mer i det Norge skal leve av i framtiden.

– Hensynet til både natur, klima og næringsutvikling tilsier et fortsatt nei til oljeboring. Vi vet at vi har veldig mange mennesker bak oss, både i regionen og landet for øvrig. Vi er klare for en ny mobilisering for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, sier SV-lederen.

– Uforsvarlig

Naturvernforbundet lover også kamp mot oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Det er helt uforsvarlig å sette i gang oljeboring midt i noen av de rikeste og viktigste fiskeområdene i verden. Vi kommer til å mobilisere folk til kamp for de verdifulle fiske- og naturressursene som finnes her, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.

Aps forslag får Silje Lundberg, som er leder i Natur og Ungdom, til å se rødt. Hun varsler ungdomsopprør fram mot Arbeiderpartiets landsmøte.

– Oljeavhengigheten til landet vårt er i ferd med å kjøre verden på stø kurs mot klimakatastrofe. Men i stedet for å sende nasjonen på avrusning, vil flertallet i programkomiteen til Ap heller stikke nåla enda lengre og dypere inn. Det kan bety slutten for de fornybare næringene i Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Lundberg.

Les også:

Borten Moe vil bore i Lofoten allerede i år

Klif advarer mot oljeutvinning i delelinjeområdet

Ber oljeindustrien slutte å mase om Lofoten  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.