INDUSTRI

Amerikansk politi setter inn robothunden Spot

Roboter fra Boston Dynamics har to ganger vært aksjon for politiet i Massachusetts, USA. Menneskerettsgruppe advarer om konsekvensene.

VIDEO: Her er robothunden Spot i aksjon for Massachusetts State Police.
Av Bjørn Godske, Ingeniøren.dk
3. des. 2019 - 20:30

Roboter har vært brukt i årtier til å uskadeliggjøre bomber og annet farlig gods. Tenk bare på den danske versjonen som i forskjellige inkarnasjoner har gått under navnet «Rullemarie» og lenge vært en del av det danske forsvarets tjeneste for rydding av ammunisjon.

Nå har politiet i Massachusetts, USA, inngått en avtale med robotbedriften Boston Dynamics om å lease deres firbente robot som går under navnet «Spot».

Det er “the American Civil Liberties Union of Massachusetts” (ACLU) – en lokal menneskerettsorganisasjon – som har avdekket utviklingen. I en avtale fra juli 2019 mellom Boston Dynamics og statens politi (via brannvesenet deres) kommer det fram at et stykke utstyr fra bedriften har blitt leaset i tre måneder for å «evaluere robotens evner innenfor politioppgaver, spesielt oppgaver i forbindelse med sprengstoff eller mistenkte personer.»

Les også

Involvert i minst to hendelser

Det amerikanske teknologimediet Gizmodo har tatt for seg saken, og avdekket at det må være snakk om Spot, som i oktober sto klar til å bli leaset til kommersielle bedrifter.

De kan også fortelle at Spot har vært en del av delstatens politi siden april 2019, og i denne perioden vært direkte involvert i minst to hendelser. Det framgår ikke hva roboten foretok seg, og hvorvidt den i de to tilfellene fungerte autonomt eller ble fjernstyrt av et menneske.

Roboter skal brukes i farlige situasjoner

Spot kan ferdes i svært ulendt terreng, til robot å være. Foto: MA State Police

I de dokumentene som har kommet fram i Gizmodos undersøkelser, kommer det også fram at politiet ser for seg en fremtid hvor roboter i visse situasjoner kan erstatte mennesker. En politioffiser, Lt. Robert G. Schumaker, skriver i et dokument at roboter kan beskrives som en usårlig komponent i taktiske operasjoner som er vitale for å understøtte delstatens interne sikkerhets-strategi.

I videoen over ser man at Spot kan brukes til å åpne dører og videofilme situasjoner. Det er ingen tegn til at politiet i Massachusetts har utstyrt Spot med våpen.

Kade Crockford, som er programleder for Liberty ved ACLU i Massachusetts, uttrykker i en e-post til Gizmodo bekymring for utviklingen:

«Det er mye vi ikke vet om hvordan og hvor disse robotsystemene for øyeblikket er implementert i Massachusetts. Altfor ofte tas ​​teknologien raskere i bruk enn våre sosiale, politiske eller juridiske systemer kan reagere. Vi har et presserende behov for mer gjennomsiktighet fra regjeringsorganer som bør være i forkant i forhold til offentligheten om sine planer om å teste og implementere nye teknologier», skriver hun.

Les også

Ikke første gang roboter er i aksjon

Det er langt fra første gang at politiet tar i bruk roboter i direkte konfrontasjon med mennesker. I 2016 brukte politiet i Dallas, USA, en robot til å plassere en bombe like ved en snikskytter. Mannen ble drept.

Det danske politiet brukte i 2007 Rullemarie til å komme tett innpå en 58 år gammel sinnsforvirret mann som hadde forskanset seg i et sommerhus ved Tversted i Nordjylland. Her var det ikke våpen eller sprengstoff roboten hadde med seg, men et stykke papir med en tekst som de gjerne ville at mannen skulle lese.

Det lyktes ikke. I stedet gikk det ut over Rullemarie, som mannen skjøt i tårnet, i selve kroppen og i kameraet. Deretter gikk han til angrep på Rullemarie med øks. Rullemarie kunne ikke reddes.

Denne artikkelen ble først publisert på Ingeniøren

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.