INDUSTRI

Amerikanerne vil bruke dronesverm i krig

Dronesvermene får en samarbeidende oppførsel og skal overraske fienden.

Dronesvermen den amerikanske marinen planlegger å sende mot sine fiender, får en "autonom, samarbeidende oppførsel", men operasjonene skal styres og overvåkes av mennesker.
Dronesvermen den amerikanske marinen planlegger å sende mot sine fiender, får en "autonom, samarbeidende oppførsel", men operasjonene skal styres og overvåkes av mennesker. Bilde: US Navy
Øyvind LieØyvind LieJournalist
17. apr. 2015 - 08:24

Den amerikanske marinens forskningsavdeling har kunngjort at den tester bruk av svermer av droner som skytes ut med kanon.

Systemet, som kalles Low-Cost UAV Swarming Technology (Locust), gjør det mulig å skyte ut 30 roboter per minutt fra et rør. De ubemannede luftfartøyene ser ut som små missiler når de skytes ut fra kanonen. Men så åpner de seg og flyr sammen i formasjon.

Les om nesten-ulykken: Flygeren måtte holde seg fast i taket i Sikorsky-maskinen

Autonom oppførsel

Dronene kan fly opptil 90 minutter av gangen, og er tenkt å brukes for å overraske fienden.

Den amerikanske marinen opplyser at informasjonsdeling mellom dronene gjør det mulig med «autonom, samarbeidende oppførsel i enten defensive eller offensive oppdrag».

Testingen er ifølge marinen blitt gjennomført flere steder den siste måneden.

Les også: Så nære var raketten med å lykkes

Billigere krigføring

Marinen understreker at selv om enhetene er autonome, vil det alltid være mennesker som styrer oppdragene, og at disse kan gripe inn og ta kontrollen når de vil.

Den nye teknologien vil redusere kostnadene ved krigføringen.

«Selv hundrevis av UAVer koster mindre enn ett enkelt taktisk fly», skriver marinen i sin pressemelding, som har tittelen «Autonomous, swarming UAVs fly into the future».

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.