INDUSTRI

Amazon vil levere pakker på døra med droner

Teknologirådet etterlyser en norsk dronedebatt.

Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
2. des. 2013 - 11:55

I natt norsk tid presenterte Amazon sitt prosjekt PrimeAir, der små droner skal brukes til å levere pakker førerløst gjennom lufta fra distribusjonssentrene til hver enkelt mottaker (se video over).

I USA forventer man at luftfartsmyndighetene åpner for kommersiell bruk av droner i 2015, og til da mener Amazon at de vil være klare til å levere pakker på døra med droner.

I Kina har SF Express allerede gjort forsøk med pakkelevering med droner. I likhet med Amazon-dronene kan de bare mates inn med adresse, og flyr deretter av seg selv på høyder opptil 100 meter.

Personalet kan følge ferden med kamera, og justere underveis. Også Domino Pizzas drone-pizzabud har fått stor oppmerksomhet.

Norsk debatt

Åke Refsdal Moe i Teknologirådet mener tiden nå er moden for en skikkelig norsk debatt om bruk av droner til ulike samfunnsformål.

– Vi ser at utviklingen av teknologien går raskere enn debatten på dette området. Nå er det på tide å diskutere droner i en norsk kontekst, og se på hvilke muligheter og utfordringer droneteknologien kan gi oss framover, sier Moe til Teknisk Ukeblad.

Han ser for seg postombæring i distriktene som en av mange mulige bruksområder for droner i Norge. Men utfordringene er mange.

Les også: Denne dronen ser ut som en rovfugl fra bakken

Kommer snart: Amazon Prime Air pakkelevering med droner. Foto: Amazon. <i>Foto: Amazon</i>
Kommer snart: Amazon Prime Air pakkelevering med droner. Foto: Amazon. Foto: Amazon

Akseptabel risiko

– Vi må regne med at noen droner faller ned, spesielt nå i begynnelsen. Da må vi se på hva som er et akseptabelt risikonivå. I tillegg har vi selvsagt personvernmessige spørsmål. Derfor må vi diskutere hvem som skal kunne bruke teknologien, og hvordan reguleringen bør være, sier Åke Refsdal Moe.

Han mener droner vil kunne bidra til viktige samfunnsfunksjoner i årene som kommer, som redningstjenester, konstruksjonsarbeid og altså distribusjon og overvåkning.

Dronenettverk

– Hittil har mange sett på droner som et rent overvåkningsverktøy. Men egentlig er det bare en bæreplattform med en rekke ulike bruksområder. På sikt kan vi se for oss hele fysiske infrastrukturer, et permanent nettverk av droner til ulike formål. Amerikanske Matternet er blant dem som jobber med slike nettverk,  forteller Åke Refsdal Moe.

Luftfartsmyndighetene jobber nå med nye forskrifter for kommersiell bruk av droner i Norge.

"Postens Droneservice" ligger nok litt fram i tid. Men det er ikke teknologien i seg selv det står på, sier Åke Refsdal Moe.

Les også:

Her testes Norges nye super-drone

Ubemannet helikopter kan bli et industrieventyr

Luftskip, luftputefartøy, helikopter og fly i ett  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.