ENERGI

Aldri før har Norge produsert så mye kraft i vårmånedene

Fylte vannmagasiner, mer vindkraft og oppgraderte anlegg har ført til produksjon av mer kraft. Dermed ble det en rekord for andre kvartal.

Selv om vindkraften har hatt en betydelig vekst i de siste årene, er det fortsatt vannkraft som dominerer. Vannkraft utgjorde 93,1 prosent, mens varme- og vindkraft utgjorde 1,2 og 5,7 prosent.
Selv om vindkraften har hatt en betydelig vekst i de siste årene, er det fortsatt vannkraft som dominerer. Vannkraft utgjorde 93,1 prosent, mens varme- og vindkraft utgjorde 1,2 og 5,7 prosent. Illustrasjonsfoto: Tore Meek, NTB
20. juli 2021 - 10:32

Produksjonen av kraft var på 35,9 terawattime (TWh) i 2. kvartal 2021. Det er 1,9 prosent høyere sammenlignet med 2. kvartal året før, og det høyeste nivået som er registrert for dette kvartalet i statistikken, ifølge SSB.

Selv om vindkraften har hatt en betydelig vekst de siste årene, er det fortsatt vannkraft som dominerer. Vannkraft utgjorde 93,1 prosent, mens varme- og vindkraft utgjorde henholdsvis 1,2 og 5,7 prosent.

Det var også stor etterspørsel etter kraft og høye spotpriser på strøm i 2. kvartal som har bidratt til den høye kraftproduksjonen.

Norge eksporterte 6,7 TWh strøm i 2. kvartal, mens det ble importert 2,2 TWh. Det ga et eksportoverskudd på 4,5 TWh, skriver SSB i meldingen.

Høy produksjon var også fulgt av høyt forbruk. Her ble det også rekord for kvartalet. Ikke minst skyldes det at temperaturen var ganske lav i både april og mai. 

– En viktig forklaringsvariabel for strømforbruket i alminnelig forsyning er temperatur. Det kommer av at en stor andel av elektrisiteten brukes til oppvarming, forklarer SSB.

 

Kinas største turbinprodusent som ikke er statseid, Mingyang Smart Energy, har lansert at deres neste turbin til havvind-industrien vil bli på 22 MW. Bedriften oppgir ikke hvor stor denne turbinen her, men turbiner på 18-20 MW skal være satt i drift.
Les også

Advarer mot å bygge stadig større turbiner

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.